Kiönt az erdőkből a gomba (Somogyi Hírlap)

Csillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktív
 
2007. augusztus 27.
SZEZON A rekordtermésben temérdek a mérgező kalapos
Ez a jó hír. Az meg a rossz, hogy nagyon sokan járják az erdőt, a gombavizsgálók pedig mindenütt a megyében sok mérgezőt találnak a kosaraikban. Ráadásul nem jut el mindenki a hozzáértőig.

- A legtöbb mérgesgomba most olyan, amit a vargányával lehet összetéveszteni - mondta Török Ferencné gombavizsgáló. - Ezenkívül láttam sárguló tölcsérgombát és fehérgalócát is, mindegyik nagyon veszélyes. Napi tíz órában is vizsgálhatnám, akkor sem érnék a végére, ráadásul mivel a nyáron alig volt gomba, most az őszi és a nyári fajták együtt jönnek, így könnyebb őket összekeverni is. Éppen ezért nagyon fontos, most csak az fogyassza el a gombát anélkül, hogy előtte szákértőnek megmutatná, aki ért hozzá. Erdei gombát pedig csak piacon vásároljon mindenki. Másutt hiába mutogatják, kínálják, a gombát, nem szabad megbízni a hitelességében.
A kaposvári piacra a hétvégén többen is vittek ellenőriztetni olyan gombát, amit házalóktól vásároltak. Volt a gombák között több olyan tinóru fajta is, ami mérgező és nagyon könnyű összetéveszteni a vargányával. Most pedig erre alkalom is van, ugyanis végre itt van a gombaszezon. Kiönt az erdőkből, annyi a gomba a megyében. A vargánya kilóját már 800 forintért is meg lehetett vásárolni a megyeszékhelyen. Ez az ár negyede a szokásosnak.
Erdőnyi gombát termett a kedvező idő
SZEZON Öt mázsa vargányát néznek át a kaposvári szakértők naponta
A gombavizsgálók ingyen nézik át az erdőben talált portékát. Árusítani csak az ő felügyeletükkel lehet. Éppen ezért mindenhol máshol hiába mutatják fel az árusítási engedélyt, nem ér semmit.
- Nagyon egyszerű ennek az oka - mondta Török Ferencné, a kaposvári vásárcsarnok gomba vizsgálója. – Megmutatnak egy kiló gombát, azt mondom, hogy jó, aztán hozzátesznek ugyan ennyit, amiben elég, ha egy mérgező példány van, és máris ott a tragédia.
Az igazi szezon egy hete kezdődött. Gombahiányos volt ugyanis eddig a nyár. Az évszak elején a napsütés, aztán meg az eső hiányzott.
- Nem volt még az idén ennyi gomba a piacon - mondta Török Ferencné. - Több mint ötmázsányit néztem át, a döntő része vargánya volt. Volt olyan gombaszedő, aki több mint ötven kilót hozott be megmutatni.
A szezon a gombaszakértő szerint - ha ilyen marad az időjárás — még hetekig eltart. Addig is mindennap van gomba a vásárcsarnokban. Fábos E.

Csak a friss a jó
NEMCSAK A MÉRGEZŐ, az a gomba is gyomorrontást okoz, amelyik nem teljesen friss. A magas fehérjetartalom folytán ugyanis nagyon romlékony. Nejlonzacskóban gyorsan tönkremegy, ezért papírba, vászonszatyorba vagy kosárba szedjük. Hűtőben legfeljebb egy napig áll el.

Két kiló jut egy főre
A GOMBAKEDVELÖK tábora Magyarországon is növekszik. Az egy főre jutó fogyasztás már, csaknem eléri a két kilót. Ennek 92-93 százalékát a termesztett csiperke teszi ki. A megtermelt és vadon szedett gomba 90 százalékban uniós országokba kerül. A legtöbb vadon szedett kalapos Somogyból kerül Európa más országaiba.

Ismeri a gombákat?

BIRKÁS FERENCNÉ, Gadány: - Gombázni nem annyira, de gombát enni szoktam. Igaz, régebben valahogy többször fordult ez elő. Azokat a fajtákat, amiket gyakran szoktam készíteni, megismerem. Szakértővel nem szoktam megnézetni, amiben nem vagyok biztos, azt inkább nem esszük meg. A kedvenc a vargánya nálunk. Most sok van belőle, úgyhogy biztosan lesz belőle egy-két jó vacsora.
JAKAB ZSOLT Nagybajom: - Hallottam, hogy esőzés után rengeteg a gomba, meg látom is, hogy sok helyen árulják, de hiába, mert én nem szeretem. Egyébként gyakran veszek észre gombát a természetben, de nem szoktam összeszedni, mivel nem értek hozzá. A családom többi tagja néha-napján gyűjti és fogyasztja is. Én viszont tartok a gombától, mert nagyon sok fajtája mérgező.
HALGATÓ ZOLTÁN, Nagybajom: - Sokat vagyok erdőben, mivel szívesen fotózom a természetet, de gombászni régen voltam. Tíz-tizenöt fajtát ismerek, de kevesebbet eszem meg. Azokat is csak akkor szedem össze, ha teljesen biztos vagyok benne, hogy nem tévedek. Nagybajom környékén több jó helyet is ismerek: vargányát, nyúlgombát és csibegombát szedek leggyakrabban.

 

 


© 2024 Forestpress. All Rights Reserved.