Szomszédba viszik a gombát (Békés Megyei Hírlap)

Csillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktív
 
2007. augusztus 29.
SZAKÉRTŐ Békés megyében is sok a mérgező fajta a kalaposok között
Sokan mindenféle szaktudás nélkül is gombaszakértőnek érzik magukat. Akadnak olyanok, akik ahelyett, hogy megvizsgáltatnák a leszedett gombát, inkább a szomszéddal kóstoltatják meg.

Bár elvileg a gyűjtési szezon közepén járunk, a változékony, gyakran meleg időjárás miatt Békés megyében a megszokottnál lényegesen kevesebb gomba nő. Az óvatosság azonban így sem nem árt, hiszen térségünkben is többféle mérgező faj él.
- Viszonylag nagy mennyiségben fordul elő Békésben is a gyilkos galóca - szögezte le Vasas László békéscsabai gomba-szakellenőr. Elmondta: előfordult, hogy egy fiatalember nem kevesebb, mint másfél kiló gyilkos galócával állított be hozzá. A mérgezés első fázisában gyomormosással, májvédő szerekkel és vitaminokkal kezelik a betegeket, később azonban már csak a teljes vércsere, majd a májátültetés segíthet. Emellett például a súlyos problémákat okozó kerti és téglavörös susulyka, a parlagi és a mezei tölcsérgomba, a sárguló csiperke és gyökeres tinóra is megterem a környékünkön. Sokan egyébként az öröm helyett, hogy megúsztak egy nagyon komoly, esetleg halálos mérgezést, kifejezetten zokon veszik, amikor elkobozzák tőlük a gombákat.
Olívaolajon vagy vajon érdemes megpárolni
Persze azért a fogyasztható példányokból is akad szép számumai Az igazi kuriózumnak számító szegfűgomba mellett az óriási pöfeteg, a nagy és piruló őzlábgomba, valamint néhány csiperkefajta is különleges élményt nyújthat a gasztronómia szerelmeseinek. A gombákat olívaolajon vagy vajon érdemes megpárolni, hogyne veszítsék el eredeti ízvilágukat. BF.G. K

Hol szokott gombát venni?
JÁSZBERÉNYI GYULA, 48 ÉVES, BÉKÉSCSABAI VÁLLALKOZÓ:
Soha nem járok az erdőbe gombát szedni. Nem vagyok szakértő, így könnyen megeshet, hogy mérgesgombával térnék haza. Szerencsére az ismerőseim közül senki nem halt meg emiatt, de lehet hallani, olvasni ilyen történeteket. Szerintem pörköltként legfinomabb a gomba. A feleségem istenien készíti, a három gyerekem is nagyon szereti.
SZUROVECZ JÁNOSNÉ, 43 ÉVES, MEZŐBERÉNYI KÖNYVELŐ:
Viszonylag ritkán, egykét havonta kerül gomba a család asztalára. Ilyenkor viszont soha nem konzerv gombát készítek, mert nem szeretem a levét; nagyon érződik rajta a tartósítószer. Sokkal egyszerűbb, ha a zöldségesnél szerzem be a friss alapanyagot. Főként pörköltnek készítem el, ezt az egész család szereti.       
SZÁSZ RÓBERT, 32 ÉVES, BÉKÉSCSABAI NYOMDAI DOLGOZÓ:
- Általában konzerv, üvegben árult gombát szoktam venni a boltban, mert azzal nincs sok gond és az ízét is szeretem. Jó néhány recept szerint el lehet készíteni a gombát. Legjobban sok zöldséggel szeretem összekeverni és mondjuk a csirkehúst sütni mellé. Szívesen főzök, ha időm engedi, szoktam is időt tölteni a konyhában.

 


© 2024 Forestpress. All Rights Reserved.