Gombakavalkád eső után (24 ÓRA )

Csillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktív
 
2007. október 15.
Az udvaron is nőnek. Téli fülőke februárban.
A szeptemberi esők után „berobbantak" a gombák. Sokan indultak el az erdőkbe gombászni. A pöfeteget mindenki felismeri.

MEGYEI INFORMÁCIÓ - Hátrajön velem a biokertembe? Gomba is van, bár most tele a világ a gyűrűs tuskógombával - invitál Liszt András gomba-szakellenőr. Hamar eloszlat néhány tévhitet a gombával kapcsolatban. Például: nem igaz, hogy csak ősszel nő gomba. A valóság az, hogy minden évszakban terem, csak tudni kell, hol érdemes keresni. Téli gomba a téli fülőke, amely jelenleg szintén megtalálható, de februárban is, mert ha megfagy, kienged és tovább nő. 
A nyári szárazság miatt most kivételesen sok a gomba. A szeptemberi esők után szinte „berobbantak". Erdőben, parkban, udvaron egyaránt nőnek.
Liszt András szerint szenvedély a gombászás, amely együtt jár a természet szeretetével is. A szeptemberi berobbanás után kivételesen sokan indultak gombászni. A legfontosabb ilyenkor, hogy a leszedett gombát mindig meg kell mutatni szakértőnek, aki egyenként vizsgálja meg a . szerzeményeket,   - A kezdő gombász jellemzője a mohóság. Mindent leszed, ami a keze ügyébe kerül. Vigyázni kell, mert az ehető fajok mellett nem ehetők, de még halálosan mérges fajok is nőhetnek - magyarázza a szakértő.
A gombavizsgálat alkalmat ad rövid oktatásra is. Az első szabály, hogy ne zacskóba, hanem dobozkába vagy kosárba tegyük, és a különböző fajokat külön-külön gyűjtsük. A kerek, óriásra növő pöfeteget mindenki felismeri. Az ízes, illatos gombákat, mint az óriás tölcsérgomba, illatos pereszkét más fajokkal keverve.
Esszük az ízük miatt.
Fűszergombaként használjuk a borsos tinórut, a vargányát, a trombitagombát, az ánizsgombát és a környékünkön is - igaz, nehezen - fellelhető szarvasgombát.      
A mesegombaként is ismert pöttyös kalapú légyölő galócával a környéken csak az Agostyáni Arborétumbán találkozott Liszt András, de az ennél veszélyesebb gyilkos galócával már többen is beállítottak hozzá. Hál’ istennek sokan tudnak jellemzőiről, a bocskorról, gallérról, amely még mindig nem jelent elég biztos tudást, hiszen más gombáknak is van ilyen. A nem ehető gombákat egyébként a szakértő elkobozza és komposztálja. A mohóság miatt sokan tíz kilókkal érkeznek vizsgálatra. Liszt Andrástól megtudjuk, hogy létezik egy rendelet, amely szerint csak annyi gombát lehet leszedni, amennyi a saját szükségleteinket nem haladja meg. A természetőr büntetheti a szabályszegőket.
Hazánkban talán azért is legismertebb fajok a csiperke és a laska, mert ezeket biztonságos, körülmények között termesztik is. Erdei változatuk is megtalálható, de nem árt vigyázni, mert ha a sárguló csiperke és a tinta-szagú csiperke belekeveredik az ételbe, elrontja az ízét. Müllner Helga

 


© 2024 Forestpress. All Rights Reserved.