Galócátlanítottak (Fejér Megye Hírlap)

Csillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktív
 
2007. október 4.
Székesfehérvár (ism) - Már nem akartam szólni a gombáról, de ha egyszer dömpingje van! A szakértő több kilónyi mérgesgombát dobott el; vagy százan nézették meg zsákmányukat.

Senki ne rémüljön meg, a vész eloszlott, de a tegnapi gombavizsgálat mérlege a fehérvári piacon csakugyan hátborzongató! Egy lelkes gombagyűjtő konkrétan egykilónyi gyilkos galócát szedett le a vadregényes erdei tájon. Ez a fél várost kiirthatná, ha megennék a természetnek eme haragból (?) teremtett egyedét.
A gombás asztaloknál mindenütt kitették az árusok az ehetőségről szóló tanúsítványt, névvel, pecséttel ellátva. Hódosi János Pákozdról gyűjtött pereszkéket kínált, 17 éve jár a piacra gombaszezonban. Kőszeg mellől hozta a szíve Fehérvárra, ide nősült, gyermekkorában sokat járta a nyugat-magyarországi tájat édesanyjával, s most itt is nekiindul kosarával az alkalmas időben. Amit nem ismer, le sem szedi, de amit nagyon is mer, azt is megmutatja Késmárki Zoltánnak, a piacfelügyelőnek, aki 25 éve tudós gombás. S minden gombásnál szó esik a gombamérgezéses házaspárról, így tehát nem. fölösleges újra és újra az ingyenes ellenőrzést propagálni!

A várpalotai piacon momentán nincs gombaárusítás, onnan is Késmárkihoz jöttek szaktanácsért, s arról a vidékről sűrűn érkeznek gombaárusok és gombaszedők is. A fehérvári Vass Ágnes fenyőerdőben szedett rizikét árul.
Amúgy a piac dugig áruval. Nem fagytak el, amik el szoktak ilyenkorra, s korábban érnek, amik későbben szoktak beszivárogni. Minden van. A gomba a delikátesz.

 


© 2024 Forestpress. All Rights Reserved.