A bátrak étke lett a gomba (Somogyi Hírlap)

Csillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktív
 
2008. április 16. - KAPOSVÁR A gombavizsgáló keresettebb, mint a vargánya
Nincs gombavizsgáló a kaposvári nagypiacon, hívták fel rá olvasóink figyelmünket. Illetve mégis van, csak nem vizsgál, hanem, árul.

Török Feréncné évekig volt a piac gombavizsgálója. Árulta is a kalaposokat. Támadták emiatt, mondván, felvásárolja a maradékot, illetve kiszűri a ritka ehető gombákat, mint mérgeseket, másnap pedig eladja. Sokan állítják: a rendszeres veszekedés vezetett odáig, hogy befejezte a gombavizsgálást
Török Feréncné állítja: szó sincs arról, hogy kipiszkálták:
- Nem a személyem elleni támadások miatt hagytam abba - mondta. - Ennyi pénzért vállalkozóként egyszerűen nem érte meg.
Börczi Miklós, a piac üzemeltetője állítja, mire elindul a gombaszezon, lesz gombavizsgáló is. Legfeljebb Pécsről vagy Dombóvárról hoznak. Addig, amíg megnyugtatóan nem rendeződik az ellenőrzés, nem lehet a piacon gombát árulni, kivéve a termesztett vagy szárított kalaposokat. - Valami megoldást biztosan találunk - mondta. - Folyamatosan hirdetjük az állást. A lakossági gomba vizsgálatát talán még Török Feréncné is vállalná, hiszen úgyis itt van a piacon. Egy biztos, vizsgálatlan gomba nem kerül az asztalokra.
Gombavizsgálót keresnek a nagypiacra
FELELŐSSÉG Naponta egy mázsa mérgesgombát is kidobatott a gyűjtőkkel
Vállalkozóként bruttó hatvanezer forintot kaptam a gombavizsgálatért - mondta Török Feréncné.- Miután kifizettem a járulékokat, alig maradt valami. Ennyi pénzért kellett vállalnom ezt az óriási felelősséget, a kockázatot, esetleg a börtönt. A piac gombaszakértő nélkül üzemképtelen. Ha nem engednek árusítani, az egy dolog, de mi lesz a lakossággal? Naponta egy mázsát is megközelítette az a mérgesgomba-mennyiség, amit az amatőr gombászok hoztak és dobattam ki. Talán ennek is köszönhető, hogy halálos gombamérgezés tíz éve nem volt Kaposváron. Ha valaki idehozza a gombát, úgysem tudom azt mondani, hogy nem nézem meg, de ingyen nem akarom vállalni. Tévedés, hogy a gombaszezon nem kezdődött még el. Ma már négyen hoztak gombát. Ha nem nézem meg, és valaki megbetegszik vagy meghal, ugyanakkora a felelősségem, mintha megnézem. Fizessék meg a munkámat rendesen, és akkor csinálom tovább! A piacnak kell gondoskodni a gombaszakértőről.     
- Tegnap kimentem gombászni, és olyan nagy telep halálosan mérgező sárga kénvirággombát találtam, hogy a szemem, szám elállt - tette hozzá Török Ferencné. - De lassan terem a tintagomba, a májusi pereszke, a kucsmagomba is.
- Mire igazán beindul a gombaszezon, lesz gombaszakértő is a piacon - hangsúlyozta Börczi Miklós. - Ellenkező esetben egyetlen növény sem kerülhet az asztalokra.  F. Szarka Ágnes


© 2024 Forestpress. All Rights Reserved.