Legnépszerűbb a csiperke (Délmagyarország)

Csillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktív
 
2008. május 15. - KEVÉS A GOMBA - NEM ESETT ELÉG ESŐ
Még nem esett elég csapadék, ezért a korábbi évekhez képest kevesebb a szabadföldi gomba. A szegedi Mars téri piacon a csiperkén kívül alig látni más fajtákat. Aki különlegességre vágyik, az a nagyobb bevásárlóközpontokban megvásárolhatja - ott kapni róka- vagy galambgombát is szárítva.

Kevés a gomba a piacon, pedig a vásárlók keresik. Hétköznap csak termesztett csiperke- és laskagombát kapni. Kilóját mérettől függően 480-600 forint között adják. Csak hétvégén pakolnak ki a szabadföldi árusok. Olyankor összesen hét asztalon adják a friss portékát, de hamar elfogy. Idén szinte csak csiperkét látni a szabadföldiek közül. A levesnek és pörköltnek egyaránt ízletes szegfűgombát összesen kétszer árulták a Mars téren, pedig most van a szezonja. Ördögszekérgomba is volt már, de csak mutatóba. Gyapjas tintagomba, és a töltve nagyon ízletes kucsmagomba már nincs, márciusban lehetett utoljára látni. A nagy őzláb,-, piruló őzláb-, óriás pöfeteg- és nyárfatinóru gomba a nyári hónapokban, az ördögszekér, a fenyőpereszke inkább szeptemberben jelenik majd meg - tudtuk meg Juhász Józsefnétól. A Szegedi Vásár és Piac Kft. Mars téri piacának szakellenőre már harminc éve az árusok mellett felállított fabódéban dolgozik. Minden eladásra szánt gombát bevizsgálnak. A gombagyűjtő eladók és a termesztett gombát áruló kereskedők egyaránt írásos bizonylattal tanúsíthatják, portékájuk megfelel mind az egészségügyi, mind a minőségi előírásoknak. Fontos a folyamatos kontroll - a csiperke például könnyen összetéveszthető a fehér gyilkos galócával, a szegfűgomba pedig a susulyka mérges gombával.
A sándorfalvi Ágoston Andrásné kilencéves korában szedett először gombát az édesapjával. Minden hétvégén szabadföldi (vad) gombát árul a piacon. Azt mondta, azért „hiánycikk" egyelőre a gomba, mert nincs elegendő csapadék. A tisztásokon és erdőkben szedett fajtákat 800-1500 forint között lehet megvásárolni.
- Mindig csak annyit hozunk, amennyit körülbelül délig el tudunk adni. A gomba sokat veszíthet vízkészletéből, és egy nap után bebarnul. Az íze ugyan megmarad, de már nem esztétikus - magyarázta Szabó Lajos. A zöldség- és gyümölcskereskedő csak közepes méretű termesztett csiperkét árul, mert az rántani is jó, illetve felszeletelve is könnyen elkészíthető. 550 forintért adja kilóját.
ÁRAK. Az egyik szegedi hipermarketben az előre csomagolt friss csiperkegomba kilója 950 forintba kerül, a barna csiperke kilóját pedig 996 forintért láttuk. A laskagomba kilója 1038-1263 forint. A szárított rókagombából 25 gramm 850 forint, a szárított trombitagombából ugyanennyi 1055, a szárított galambgombából pedig  1029  forint  negyed kiló. Többféle konzervtermékből is válogathat a vásárló. Egy másik,- kisebb -szegedi üzletben a csiperke kilója 660, a barna csiperkéé pedig750 forintba kerül.



© 2024 Forestpress. All Rights Reserved.