Célkeresztbe tévedhetnek a gombaszedők (Dunántúli Napló)

Csillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktív
 
2008. június 11. - Itt a szezon Különösen nagy kockázatot vállal, aki az erdészet zárt vadasparkjába tér be gyűjtögetni
Baranya Itt a gombaszezon. Olyannyira, hogy a hírek szerint a gyűjtők néha a kerítést is megbontva „tévednek be" a vadasparkokba, ahol viszont sűrűn dörögnek a puskák. A történet vége akár tragikus is lehet.

Meghozta a gombaszezont a meleg, párás idő. Benépesülnek a mecseki erdők az alkalmi gyűjtőkkel, és egyre több az olyan hivatásos gombaszedő is, akinek így június elején a fő megélhetési forrása a vargánya, a csiperke, netán a galambica.
Az állami erdészet egyelőre ugyan nem korlátozza a szedhető mennyiséget, ám mint azt megtudtuk, a bekerített vadasparkokban, a figyelmeztető táblákkal ellátott területeken tilos mindenféle erdei termék gyűjtése. Ennek ellenére egyre többen bóklásznak napjainkban a tűzvonalban. Szíjártó Tibor, a Mecseki Erdészeti Zrt. vadgazdálkodási igazgatója szerint olyan ez, mintha bármelyikünk bekerített gyümölcsösében böngésznének. De ha csak ez volna a baj. A zárt parkokban rendszeres a vadászat, s a betévedők mintha lőtéren járkálnának: az életüket is kockáztatják. Bár az is igaz, hogy a vadásznak jól meg kell néznie, mielőtt odalő, hogy mitől mozog a bokor. Másrészt tudni illik, hogy egy-egy ilyen parkban sokkal nagyobb a vadállomány, mint az másutt jellemző, s aki valamilyen fertőzést visz be, rövid úton több tízmilliós kárt is okozhat.
Persze a tilosban járkálásra a gombaszedőknek is van magyarázatuk. Völgyi István gombaszakértő, a pécsi vásárcsarnok piacfelügyelője szerint napjainkban egyre többek kényszerülnek az erdei termékek gyűjtögetésére, miközben a fakitermelés és a gombatermő területek lerablása miatt egyre szűkül a termőterület. Akad a Mecseknek több olyan területe, ahol néhány évtizede még kaszálni lehetett a gombát a szezonban, mára viszont az erdővágások miatt megváltozott klíma megölte a spórákat, s így egyet sem lehet találni. Mindenesetre Völgyi István szerint a szezon valóban megindult. Ezekben a napokban Pécs környékén főleg István-aknáról vitték a vásárcsarnokba a legtöbb kalapost, és mint minden évben, megérkeztek az árusok a Dráva mentéről, Barcs környékéről is. Ez viszont arra figyelmeztet, hogy a laikusok is kimerészkednek a sűrűbe, s - amint az lenni szokott - rövidesen megérkezhet a hír az első gombamérgezésről. A szakemberek arra figyelmeztetnek, hogy házalóktól ne vegyen senki gombát. Ha tehetik, inkább vegyék a drágábbat a piacról, ahol a legolcsóbb erdei gomba ára is kétszerese a pincében termeltnél, ám az árkülönbözet életmentő lehet.
Elképzelhető viszont, hogy jövőre szigorítani fogja az erdészet a gombagyűjtést. Aki a családi szükségletet meghaladó, kereskedelmi mennyiségben akar gyűjteni, annak engedélyre lesz szüksége, és kötelessége lesz felajánlani az árut az elővásárlási joggal rendelkező erdészetnek. Mint Szíjártó Tibor kérdésünkre elmondta, ennek az az oka, hogy jövőre Kárászon beindul a társaság szárítóüzeme, és az erdőkben termett gombát maguk is hasznosítani fogják.
Van segítség a piacon
Pécsett, Komlón és Mohácson - a nyitva tartáshoz igazodóan - van lehetőség a piacokon gomba vizsgálatra. A hétvégi alkalmi gyűjtögetők számára e hét végétől 17 órától 19 óráig a pécsi vásárcsarnok vasárnapi ügyeletet is tart. Tegyük hozzá, nemcsak a gyilkos galócát jó elkerülni, hanem egyre több védett gombát is. Összesen harmincöt került tiltólistára, így a lemezes tinóru és a sötétedő hasú kései rókagomba. A tiltás azt a célt is szolgálja, hogy az erdőjárók ne „amit látok, leszedek" jelszóval kutassák az avart. A leszedhető közkedvelt ehető fajtákat nagy biztonsággal könyvből is meg lehet tanulni.
Elkobzás mellett bírság a szabálysértők büntetése
A baranyai vadasparkok nagy része zárt, kerítésekkel védett terület. Szijártó Tibor lapunknak elmondta, hogy több ilyen nagy vadászati erdeje is van Baranyának, úgy mint Nagymáté négyszáz hektáros vadasparkja, a sasréti két park - Bükkösd-Kán-Gorica, illetve Szentlászló-Terecseny környékén -, valamint ott a Boly közeli is, ami ugyan nem az állami erdészet tulajdona, de oda is tilos bemenni. Az erdészet vadgazdálkodási igazgatója lapunknak elmondta, hogy több olyan szezon is van, amikor a gyűjtők e belépési tilalmat megszegik, tudva, hogy intenzíven vadászott területen járnak, ami rendkívül balesetveszélyes. Az első szabálysértési időszak az agancsgyűjtéssel kezdődik - amit egyébként csak az erdészet megbízásával lehet végezni -, s a tavaszi, illetve nyár végi-őszi gombaszezonnal zárul.
A hivatásos vadászok rendszeres őrjáratait az elkövetkező napokban a rendőrség munkatársai is segítik. Az illetéktelen behatolók ellen szabálysértési eljárást kezdeményez az erdészet, amellett, hogy a tilosban gyűjtött gomba megsemmisítésre kerül. A vétkesnek 10000-50000 forint közötti szabálysértési bírsággal kell számolnia.
Könnyű téveszteni
Különösen a szezonelő hozhat görcsölő meglepetéseket, hiszen több, egymással igen könnyen összetéveszthető gomba van. A nagyon ízletes galambgomba hasonlít a mérgező, begöngyölt szélű cölöpgombához. A rizikével a szőrgombát cserélik fel gyakran a gyűjtők, a susulykát pedig a mezei szegfűgombával. Homokos talajon, a fenyvesek környékén található meg a csiperke, de figyelmetlen gyűjtők könnyen felcserélik a fehér lemezű, mérgező galócákkal, az enyhén mérgező sárguló csiperkével. A gyilkos galóca pedig a vargánya közelében, annak a szomszédjaként fordul elő a Mecseken. Kozma Ferenc


© 2024 Forestpress. All Rights Reserved.