Itt a gombaszezon (Zalai Hírlap)

Csillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktív
 
 2008. június 19. - Zalaegerszeg - Váratlanul robbant be a gombaszezon, bár ez minden évben így van. Egyik nap még alig volt a kalaposokból, másnap már megtelt a vásárcsarnok gombás karzata . A hozzáértők azt mondják, az erdők-mezők az eső után ontani fogják e kedvelt csemegét.

A két legkeresettebb, és természetesen legdrágább fajta megjelenésével indult az idei szezon. A rókagombát, mint a keddi piacfelmérő utunkon megtudtuk, egy-két hete kezdték kínálni a Somogyból érkező gombaárusok, egy hete még 3500 forintért adták kilóját, s néhány száz forinttal olcsóbban a vargányát. Mára beázott a talaj, a meleg és a nedvesség hatására a zalai és az őrségi erdőkben is megmozdult az avar. Éjjelente ezrével növesztik termőtestüket a kalapos gombák, hogy hajnalban a profi szedők már arathassanak. 

S bőven jut az amatőröknek is élményből, zsákmányból, no de ne felejtsük el, hogy e kulináris örömforrás veszélyeiből is.

- Minden évben szinte ugyanaz a harminc gombaárus kezdi a szezont itt a piacon. A néhány somogyi szedő mellett most már itt vannak a szilvágyiak, kustánszegiek, de Zalalövőről és Csödéről is érkeznek a portékájukat kínáló gombaárusok - mondja Szanyi István gombaszakértő.

Nem olyan széles körű a tábora, inkább az ínyencek fogyasztják az erdőkben ugyancsak tömegesen megjelenő keserűgombát. Megjelent továbbá a galambgomba, bár a hét elején még csak mutatóban volt. A réteken, főleg a legelőkön is érdemes körülnézni, mert egy-egy eső után garantált a szegfűgomba, viszont a csiperkék még nem mutatták meg magukat.

Sohasem árt az óvatosság, hiszen, ha nem is tömegesen, de megjelenhet a legveszélyesebb, nem ritkán tragédiát okozó mérgesgombánk, a gyilkos galóca is. A szakértő szerint minden évben akadnak, akik összetévesztik a kalapját a zöldhátú galambgombával, és ha ilyent talál a kosárban, akkor a zsákmány a kukában köt ki.

- Tavaly sokszor előfordult, hogy gyilkos galócát találtam a gombaszedők kosarában. Főleg a galambgomba esetében fordult elő, hogy azt hitték, galambgomba, és levágták a kalapját a gyilkos galócának. A mérgesgombák közül megjelentek a susulykafélék, amelyek idegmérget tartalmaznak. Az érzékenységtől függ, kire milyen hatással van. Általában gyomormosás után három nap kórház az elfogyasztásának az eredménye. Továbbá a galambgombák közül a piros, sötétbordó színű kalapúak a hánytató galambgombák közé tartoznak, ezek rosszullétet okoznak. A gomba egyébként is nehéz étel, ezért módjával szabad fogyasztani, és ügyeljünk a tárolásra. Ha megromlik, bármelyik elfogyasztása veszélyes, de ebben az esetben nem gombamérgezésről beszélünk, hanem ételmérgezésről - figyelmeztetett a könnyelmű gombaszedés és fogyasztás következményeire Szanyi István.

Mindez elkerülhető azonban, ha a szakértőnek megmutatják a szedők kirándulásuk eredményét. Inkább a piaci kukába kerüljön hipóval leöntve - így semmisítik meg a mérgesgombát -, mint otthon a tányérba. Zalaegerszegen a vásárcsarnokban reggel 6-tól 10-ig található meg a gombaszakértő, hétfő, a piaci szünnap kivételével. Nagykanizsán, a vásárcsarnokban naponta 6-tól 13 óráig, szombaton délig, vasárnap pedig 10-ig várja a gombaszakértő a gyűjtőket. Az árusítani szándékozók számára természetesen kötelező a bevizsgáltatás, hiszen csak a szakértő által kitöltött árusítási engedély birtokában rakhatják ki a standra portékájukat. Így a vásárlás kockázatmentes.

Talán az ember ősi, gyűjtögető, halászó-vadászó életmódjából maradt fenn máig a gombászás szenvedélye is. Az igazi gombászt az eső sem zavarja, ezt kedden este, a szakadó esőben is tapasztaltuk, hisz a Nova és Szilvágy közötti erdők szélén itt is, ott is autók álltak.

- De elfáradtam. Legalább öt kilométert gyalogoltam a fák közt, egyik kezemben a kosár, másikban az esernyő - fújta ki magát vargányával telt kosarát mutatva a lenti Süle Károly. - Igen, céllal jöttem - ismételte kérdésünket, azaz a jól ismert helyet kereste fel céltudatosan -, de én nem titkolom, hol van a jó vargányás hely az erdőben. Barátokat is elhoztam már, legközelebb maguknak is megmutatom. Ugyanis hiába mennek előttem hárman, ha utánuk megyek, én akkor is megtalálom a magamét. Nem mindenki veszi észre a vargányát.

Egy másik várakozó kocsi gazdája, az ugyancsak lentiből kiruccanó Fehér Tibor elmondta, most jött ki először, most már érdemes, mert tömegével nő a gomba, mint mondta, egy ismerőse már tizenöt kilót szedett egyszerre. - Nekem is van számon tartott vargányás helyem, és egy másik is, amit egy barátommal közösen fedeztünk fel. Oda nem megyek egyedül, majd vele. Egyébként többnyire egyedül járom az erdőt - mondta, miután levetette az esőköpenyt.
Hat-hét óra felé már zuhogott az eső, és éjszaka is. Beázott az erdő, csak meleg kell.


© 2024 Forestpress. All Rights Reserved.