Engedéllyel szedhetők a földalatti gombák (ForestPress)

Csillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktív
 
2012. március 21. - Jövőre csak eredményes képzés után és írásbeli engedély megszerzését követően gyűjthetők a földalatti gombák (összefoglaló néven triflák). A vidékfejlesztési miniszter rendelete a gyűjtéssel kapcsolatos egyéb feltételeket – például a védett földalatti gombafajok ismeretét, a kutyával történő gyűjtés, valamint a forgalmazás és ellenőrzés szabályait – is rögzíti – olvasható a Vidékfejlesztési Minisztérium Sajtóirodája közleményében.

2013 január 1-jétől földalatti gombát csak az a személy gyűjthet, aki
a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) szervezésében tartott, a trifla gyűjtésére vonatkozó hatósági jellegű képzést eredményesen elvégezte. Mivel a föld alatt található gombák nagy értéket képviselnek, és szabálytalan, ásóval, gereblyével történő gyűjtésük során károsodott az erdőtalaj, a fák gyökerei, valamint a gombák is, szükségessé vált a triflák gyűjtésének szabályozása. Ezért – a nagyobb európai triflagyűjtő országokhoz hasonlóan – a gyűjtés feltételeit a vidékfejlesztési miniszter jogszabályban részletezi.

A gyűjtés során tilos az erdőben ásni, kapálni, a talált gomba legfeljebb egy 5 centiméter széles eszközzel szedhető fel. A trifla gyűjtéséhez a jövőben – a gomba földalatti, rejtett életmódja miatt – a lelőhelyeken található erdei életközösségek védelme érdekében egyidejűleg legfeljebb két, a trifla keresésére kiképzett, egyedi azonosítóval ellátott kutyát dolgoztathat a gyűjtő. A triflakereső kutyát elektronikus azonosítóval kell ellátni. A gyűjtőnek naplót is kell vezetnie, melyet első alkalommal a trifla gyűjtésére vonatkozó hatósági jellegű képzés elvégzésekor kap meg.

A magántulajdonban lévő erdő tulajdonosának, ha a saját erdejében szeretne földalatti gombát szedni, nem szükséges tanfolyamot végezni és gyűjtési naplót vezetni, amennyiben a gyűjtő naponta legfeljebb 20 dekagramm, vagy pedig 3 darab földalatti gombát gyűjt, és azzal nem kereskedik.

A 24/2012. (III. 19.) VM rendelet hatálybalépéséig, 2013. január 1-jéig megszületnek a gyűjtők képzéséhez szükséges oktatási anyagok és a vizsgáztatási feltételek is.© 2024 Forestpress. All Rights Reserved.