Gazdabarát a szarvasgomba (erdély.ma)

Csillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktív
 
2013. február 9. - Gasztronómiai különlegességnek, afrodiziákumnak számít, mégsem fordítunk elég figyelmet a szarvasgombára. Pedig szakemberek szerint Románia földjei, mezőgazdasági feltételei alkalmasak lennének a termesztésére.

Bár az ország szinte minden megyéjében fellelhető egy-egy szarvasgomba ültetvény, senki sem gondol rá alternatív mezőgazdasági lehetősségként. Pedig alapvetően jövedelmező vállalkozás.

Sorin Moraru, adminisztrátor, Il Tartufo Alba: „Szarvasgomba termesztéséhez mindenek előtt pázsitos vagy megműveletlen földekre van szükség, de figyelembe kell venni néhány egyéb szempontot is: szemleges PH-értékű talaj ajánlott, amiben valamennyi mész is van.”
Szakemberek szerint országszerte több száz hektár megműveletlen földterület van, ami összetételében alkalmas lehet az alternatív mezőgazdaságra.

Tálas Ferenc, gazda: „Én más gyümölcsfajtákkal is foglalkozok, körülbelül két hektár gyümölcsösöm van, de vannak Marosludas környékén egy elhagyatott gyümölcsös, ahol teraszos termelés folyik, és azt kitisztítva gondolom, hogy megérné, hogy használjuk fel ezeket a területeket.”

Egy olyan mogyoró vagy tölgyfa-csemetét, amelynek a gyökerein megtalálhatók a szarvasgomba spórái, 7 euróért lehet megvásárolni. Az első termésre 4-5 évet kell várni, utána viszont több évtizeden át termő marad. Ez a gombafajta gasztronómiai specialitásnak számít.

Dan Nicoleta: „Használjuk gomba krémként, olajba eltéve, mézzel, így nagyon különleges ízük van, olajban eltéve akkor is jó, ha épp nincs szezonja, mert a minősége ugyanolyan, csak annyiban különbözik, hogy nem frisset, hanem eltett gombát reszelünk az ételre.”

Fajtától, minőségtől és mérettől függően az európai piacokon már 30 euróért is lehet vásárolni egy kiló szarvasgombát, de az igazán különleges fajtákért akár 2000 eurót is kérhetnek.


© 2024 Forestpress. All Rights Reserved.