Újra szennyezik a város ivóvizét a kokojzaszedők Gyergyószentmiklóson (Erdély.ma)

Csillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktív
 
Image2011. augusztus 12. - Négy Maros megyei kisbusz, számos sátor áll megint Gyergyószentmiklós határában, a Békény-patak partján. A város alpolgármestere szerint szélmalomharcot folytatnak ellenük, a razziák után csak helyet változtatnak, pár nap múlva visszatérnek.

A leszedett erdei gyümölcs elkobzásával próbálják elérni, hogy ne térjenek vissza az illegális kokojza-, fekete áfonya szedők Gyergyó környékére. A helyi rendőrség és csendőrség rendszeresen távozásra szólítja a patakok partján megtelepedett kokojzaszedőket, viszont azok csak rövid időre bontanak sátrat, pár kilométerrel arrébb telepednek meg.

Az elmúlt hétvégén örömmel jelentették a gyergyószentmiklósi önkormányzathoz tartozó helyi rendőrök, hogy sikerült a Pricske környékéről elkergetni az illegális helyfoglalókat, kokojzaszedő csapatokat. A környékbeli pásztorok is bejelentést tettek: a megtelepedők egyikét utolsó percen sikerült elkapni, amint épp lovat lopott az esztenáról. A Maros és Neamt megyéből érkezett gyűjtögetőktől viszont, úgy tűnik, nem sikerül megszabadulni, újra tanyát vertek Békényfőn is. Egyik helyről elüldözzük, másik helyen lesátoroznak. Van még más probléma is, más városokban lévő erdeigyümölcs-begyűjtők kisbuszokkal szállítják a munkásokat. Azok reggel jönnek, este elmennek, viszik a kokojzát, s hagyják a szemetet – mondta Nagy Zoltán alpolgármester. – Mást nem tehetünk, esténként az erdőszéleken igazoltatjuk a gyümölcsszedőket, ha nincs begyűjtési engedélyük, elkobozzuk a kokojzát, gombát. Ez az egyetlen módszer, hisz sok az erdei út, mindenhol nem lehetünk jelen, sorompót sem állíthatunk mások birtokára. Balázs Katalin


© 2024 Forestpress. All Rights Reserved.