A medvehagyma kiválóbb a fokhagymánál (Zalai Hírlap)

Csillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktív
 
2010. március. 19. - A tavasz első friss vitaminforrásának tekinthetjük a medvehagymát. A népi hit szerint téli álmukból felébredő mackók is ezzel frissítik szervezetüket, hogy legyen erejük a tavaszi tennivalóikhoz.
Mifelénk szerencsére nem kell attól tartani, hogy medvékkel találkozunk, amikor a sási- vagy poszhagyma néven is emlegetett növényt begyűjtjük, mert érdemes megkóstolni. Éder Katalin zalaegerszegi dietetikus számos tudnivalót osztott meg velünk a növényről.
- A fokhagymához hasonlóan kiváló szer, de hatása erősebb nála, mert allicin-tartalma 12-szer magasabb - kezdte a szakember. - E tulajdonsága kiváló gyógyteává is teszi a növényt. Számos egészségügyi bajra alkalmazható. Értisztító hatású, csökkenti a koleszterinszintet, emellett alkalmas a magas vérnyomás kiegészítő kezelésre, valamint vese- és hólyagtisztításra - sorolta. - C-vitaminban gazdag, így erősíti a szervezet ellenálló képességét, bár érzékeny gyomrúaknak nem ajánlott a fogyasztása és a vérhígítókat szedők számára is ellenjavallt - tette hozzá.
Mivel a magyar konyha hagyma nélkül nem képzelhető el, ezért változatos módon illeszthetjük be étrendünkbe. Fagyasztva és szárítva tárolhatjuk, utóbbi formájában már a boltokban is találkozhatunk vele. Fűszer, teacseppek és kapszula alapanyaga is lehet. Ételekben azonban főleg a friss levelek kiválóak, például szendvicsben vagy saláta alapanyagaként. A zöld salátához hasonlóan különböző öntettel fogyasszuk. Felaprítva ízesítőanyag lehet, készíthetünk belőle pestót. Kelt tésztába töltelékként, pogácsához, galuskához keverve használhatjuk. Medvehagymás tejfölös öntettel a prósza, dödölle, puliszka nagyon pikáns étellé válik. Mártás, főzelék, krémleves lehet belőle. Utóbbihoz pár friss levelet félreteszünk, majd négy főre 25 deka friss vagy 10 evőkanál szárított levelet, 2 fej aprított vöröshagymát bő liternyi felforralt vízbe teszünk, tengeri sóval, zöldségkeverékkel, friss őrölt zöld borssal ízesítjük és 5-10 percig főzzük, majd turmixoljuk. Két evőkanál kukoricakeményítőt hideg vízben kikeverünk és 2 deciliter növényi tejszínnel együtt a leveshez öntve forrásig melegítjük. A félretett medvehagyma levelekkel fogyasszuk, emellett tálalható reszelt sajttal, pirított szemlekockával, főtt tojással vagy köles golyóval. Arany Gábor   

© 2024 Forestpress. All Rights Reserved.