Medvehagyma: egészség és már üzlet is (Dunántúli Napló)

Csillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktív
 
2010. április 19. - A pécsi vásárcsarnokban 100-150 forintot kérnek a medvehagyma csomójáért, a hagymásán árult, akár ki is ültethető tövek ára 200-300 forint is lehet A primőr zöldségek mellett március-áprilisban a legkeresettebb áruk közé tartozik a lándzsa alakú zöld levél. Az utóbbi években egyre többen szedik a turistaútvonalak mentén, de sokan pénzkereseti lehetőséget is látnak benne. Aki kicsiben csinálja, 10-20 csomag értékesítésével teremti meg vagy egészíti M a napi betevőre jutót, de olyan is van, aki nagyobban gondolkodik. A keresett gyógynövény ugyanis a Mecsek erdeiben található a legnagyobb mennyiségben - a Duna-Tisza közén, illetve az Alföldön egyáltalán nem, így a nagyobb városok zöldségeseinél is jó forgalma van a medvehagymának. A fővárosi Fény utcai biopiacon például 500 forintot is elkérnek azért a csomóért, amit Pécsett 100-150 forintért meg lehet kapni.
A medvehagyma szedése egyben az év gyógynövénygyűjtési szezonjának indulását is jelenti. Az időjárás alakulásától függően rögtön a hóvirág és az illatos hunyor után kibújó, az erdőben jellegzetes hagymaillatot árasztó leveleket sarjadástól virágzásig ajánlják gyűjteni, ekkor fejti ki legjobban kedvező élettani hatásait.
A medvehagyma nálunk nem védett. Máshol, például tőlünk keletebbre, Ukrajnában, Belorussziában bekerült a szedést tiltó vagy szigorúan korlátozó vörös könyvbe. Ám a Mecseken is vannak korlátai gyűjtésének. Engedélyhez kötött (a hozzájárulást a természetvédelmi felügyelőség adja ki, ami persze nem jelenti azt, hogy kis tételben, konyhai mennyiségben ki-ki ne szedhetné papír nélkül is), és szigorúan ügyelnek rá az érintett szervek, hatóságok, hogy a nagy mennyiségben való gyűjtése ne járjon egyben pusztítással is. Ezért olyan helyeken engedélyezik csak a szedését - esetenként kaszálását -, ahol más, védett növények nem károsodhatnak. A mennyisége ugyanakkor nincs határhoz kötve, valóban tonnaszám kerül zsákokba, majd feldolgozóba, mert elterjedése, szaporulata a Mecseken megengedi ezt a gazdagságot. Kaszás Endre


Fagyasztva, megszárítva
A MEDVEHAGYMA gyűjtési ciklusa, ahogy sarjadása is a tavaszi időjárás alakulásától függ. A gyűjtőknek általában 44 hét áll rendelkezésükre, hogy a legjobb állapotában szedjék le a leveleket A viszonylag szűk idő-' szak motivál többeket arra, hogy valamilyen módon konzerválják és hosszabb időszakon át használják a gyógynövényt. Akik lefagyasztásban gondolkodnak, azoknak arra kell számítaniuk, hogy a növény illata számára a zacskó nem jelent akadályt, és egy idő után az erőteljes illatot más is átveheti a hűtőben. A jól záródó, vastag falú műanya gedény azonban ezen is tud segíteni. Ha a medvehagymát zacskóban lefagyasztjuk, majd amikor már törékennyé szilárdult, a zacskóban összezúzzuk, akkor helyet takaríthatunk meg, és kisebb műanyag edényekbe osztva, már konyhakész adagokban tárolhatjuk a növényt.
PRAKTIKUS MÓDSZERT jelenthet a növényszárítás - csomókban fellógatva - utáni páramentes tárolása üveg- vagy cserépedényben. Kisebb mennyiségben olívaolajban eltéve is hónapokig tartható, ez esetben vigyázni kell, hogy az olaj légmentesen és teljesen elfedje a leveleket. Tároljuk hűtőben.

Számos kedvező élettani hatással rendelkezik
A MEDVEHAGYMA gyógyhatása szinte azonos a fokhagymáéval Kísérleti vizsgálatokkal, ismételten igazolták, hogy a benne lévő hatóanyagok kedvezően befolyásolják a vérben a zsírok és zsírszerű anyagok (koleszterint tartalmazó lipoidok) szintjét, csökkentik az érelmeszesedés kockázatát, kialakulásának ütemét, vérrögök képződésének veszélyét, az oxigén-szabadgyökök okozta ártalmakat. A MEDVEHAGYMA leveleiből sokan készítenek salátát, erre a célra általában virágzás előtt, vagy a virágzás kezdetekor gyűjtik a leveleket. Aki teheti, végezzen tavaszi salátakúrát ehhez naponta fogyasszon belőle legalább 3-5 levéllel Egy ilyen salátakúra 34 hétig tartson. Rendkívül változatos salátavariációk készíthetők belőle, önmagában is fogyasztható, akár ecettel, akár joghurttal elkészítve, de hozzákeverhető bármelyik más friss zöldsalátához. Sőt, apróra összevágva vajas kenyérre lehet szórni, s igen ízletes a medvehagymával összekevert tehéntúró. Egészségkúráló hatását legjobban nyersen fejti ki, jellegzetes íze miatt azonban sültekhez, főtt ételekhez, tésztafelékhez is használják Egyik ilyen például a medvehagymás pogácsa.


© 2024 Forestpress. All Rights Reserved.