Kamilla holdszámra (Délmagyarország)

Csillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktív
 
2007.  április 10.
Vajdasági kapcsolatokkal gyógynövényt Nyugatra
Kezdődik a gyógynövényszezon, s egy, a volt Jugoszláviából Sándorfalvára áttelepült család nagy fantáziát lát a gyógynövénygyűjtésben. De nem ám kis tételben, hanem akár mázsaszám, nyugati exportra. Az ötletgazda most épp a kapcsolatkiépítésnél tart.

– Ahonnan mi jöttünk, a vajdasági Padéj híres gyógynövényes terület. Rengetegen éltek-élnek arrafelé gyógynövénygyűjtésből. Van ott egy nagy gyógynövény-feldolgozó üzem is, mely a háború előtt óriási mennyiségben vitt ki gyógynövénykészítményeket Nyugatra. Aztán a háború mindent tönkretett. Most épp Padéjra készülök, föleleveníteni a kapcsolatokat – beszéli Bárdos István. Arra gondol: amennyiben lenne a dél-alföldi régióban elegendő ember, aki gyűjti a gyógynövényt, és főként, ha sikerülne újjáélesztenie a nyugati kapcsolatokat a padéjiak közreműködésével, akkor ő felvásárolná a gyűjtött mennyiséget, gondoskodna továbbjuttatásáról, s mindenki jól járna. – Tíz-tizenöt tonna gyógynövényt máris tudnánk tárolni. Ez, bár nagy mennyiségnek tűnik, a gyógynövénypiacon voltaképpen nem nagyon nagy szám. Már elkezdtem érdeklődni, gyűjtést vállalók mennyien lennének. Hát mit mondjak, Makótól egészen a Duna mentéig, Soltig sokan jelezték érdeklődésüket – mondja.
Milyen gyógynövényeket érdemes gyűjteni? Mindent. – Itt van például a gyermekláncfű, melynek sárga virágja úton-útfélen látható, és a legtöbb ember azt sem tudja, gyógyhatása van, nemhogy azt: pénzt lehet belőle csinálni. Nemsokára indul a kamillaszezon, s említhető a cickafark, a fehér mályva, a nadálytő, és így tovább – sorolja azokat a növényeket, melyekből Szerbiában sokat gyűjtöttek annak idején.
– A fehér mályva alaposan meg is ritkult, ahol mi gyűjtöttük – emlékszik. – Levelét, virágát, gyökerét egyaránt átvette a feldolgozó, külön-külön. A nadálytő a vizek mentén terem, egyszerű gyomnövény annak számára, aki nem ismeri. A csalán meg pláne. De a diólevélnek is van gyógyhatása. Ezeket mi mind nagy mennyiségben szedtük, gyűjtöttük, megéltünk belőle. A kamilla? Holdszámra ismerek helyet a közelben, ahol terem. Csak a nyugati értékesítés csatornáit kell megtalálnom. És meg is találom.

Farkas Csaba

Lestyán az eresz alatt

Fejjel lefelé – azaz gyökérrel fölfelé – felfüggesztett, csokornyi lestyánt látunk a Bárdos család házának eresze alatt. Ez a termesztett fűszernövény levesekbe kiváló. – Ha levest főzök, lecsippentek belőle egy-egy levelet, és belemorzsolom – mondja Bárdos Istvánné. Egyébként a lestyán a híres, egykori jugoszláv vegeta egyik alapanyaga.


© 2024 Forestpress. All Rights Reserved.