Beteg a gyógynövénypiac (Tolnai Népújság)

Csillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktív
 
2007. június 20.
ORVOSSÁG Nincs felvásárló Tolnában, maradt a házi patika
Megyénkben az elmúlt években a bodzán kívül szinte teljesen megszűnt a gyűjtött és termesztett gyógynövények átvétele.

Tíz éve még a Herbáriának köszönhetően több ezer ember jutott jövedelem-kiegészítéshez. Az exportra szánt termékeket a bosnyákok, a lengyelek, a románok és a volt szovjet államok olcsóbban szállítják. A megyei gyűjtőknek a legközelebbi herbáriás felvásárló a szomszédos somogyi településen, Igalban lenne. Kérdés, megéri-e pár zsák csalánnal, hárssal száz kilométert utazni, ha kilójáért, szárítva, megtisztítva 180 forintot adnak. A plusz jövedelem ezen a területen gyakorlatilag megszűnt. Házi patikánkban viszont a szárított gyógynövények jó szolgálatot tesznek.
A gyógyszeripar már nem vásárolja fel a hazai gyógynövényt
Nincs kereslet Tolnában a gyógynövényekre, s a Herbária távozásával gyakorlatilag megszűnt ipari termesztésük. Az ágazat utolsó fellegvára volt Nagydorog, ahol a helyi áfész irányította az átvételt. Még öt éve is legalább ötvenen termesztettek macskagyökeret, olajtököt, körömvirágot, borókabogyót és kakukkfüvet. Czirbus Zoltán, a Herbária Zrt. logisztikai igazgatója elmondta, racionális okok miatt kivonultak a Dunántúlról. Két vidéki központjuk, Székkutas és Balmazújváros az alföldieknek jelent kapcsolatot. Elsősorban vadon termő gyógynövényeket vesznek át. Hozzátette: a telepített bodzáért a gazdák olyan árat kérnek, amit nem tudnak megfizetni. Az útszélen gyűjtött bodzavirág kilójáért 80 és 130 forint között fizettek. Tolnában néhány éve 91 hektáron telepítettek bodzát a termelők, Hőgyész, Kocsola, Nagykónyi és Paks térségébén. Papp Győző hőgyészi termelő elmondta, idén egy gyümölcsfeldolgozónak szándékozzák a termést értékesíteni, ahol festőanyagként használják a bodzát. Tavaly 86 forintot kaptak a bogyós bodza kilójáért. A hőgyésziek kétszáz termelővel együtt a Váli Értékesítési Szövetkezet tagjai, ahová szintén adnak le bodzát melyből lekvár, fagylaltalapanyag és ételfesték készül.  
A Herbáriánál azt is megtudtuk: tíz éve a hazai gyógyszeripar megrendeléseivel jelentős hasznot hoztak a termesztőknek. A gyógyszergyárak tulajdonosváltása után az alapanyagokat nem a hazai termelőktől, hanem külföldről szerzik be, kivonat formájában. M. I.

Házi gyógymódok, otthoni szárítások
A bodzabogyó gazdag A- és C-vitaminban, enyhe hashajtó, vízhajtó ízületi kezelésekre is használják. A hársfatea a köhögést csillapító, a kamilla gyulladásgátló, görcsoldó, fertőtlenítő. A zsálya torokfertőtlenítő, gyulladásgátló.

 


 


© 2024 Forestpress. All Rights Reserved.