Az új közterhek miatt nem éri meg már az erdőt járni (Fejér Megyei Hírlap)

Csillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktív
 
2007. június 13.
Fejér megye (ki) - Komoly gondot okoz a piacnak, hogy egészségügyi hozzájárulást és adót kell fizetni a gyógynövénygyűjtőknek.
Az idei változás több tízezer, nehéz sorsú család megélhetését veszélyezteti - állítja több, lapunknak nyilatkozó gyűjtő.

A gyógynövényeket évtizedek óta elsősorban cigányok gyűjtik, ők ismerik hol és mit lehet szedni. Többségük ebből az alkalmi és szezonális, de speciális szakértelmet igénylő alkalmi munkából tartja el a nyári hónapokban családját. Közülük többen olyan kis bevételt érnek csak el ebből a tevékenységből, hogy ha abból kifizetik a 7000 forintos járulékot és az adót, akkor szinte semmi sem marad, inkább abbahagyják az erdőjárást - erősítette meg több felvásárló is. Egyikük, aki bár készségesen nyilatkozott, de mégis neve elhallgatását kérte, azt mondta: tavaly ilyenkor közel 50 gyűjtővel volt szerződése, de idén csak alig egy tucattal tudott megállapodni.
Legjobb áron ma a hársvirágot veszik át - ennek kilójáért 1000 forint körül adnak -, de ebből nehéz jó minőségűt legálisan szedni, hiszen az út mellett ólommal és porral szennyezett, beljebb pedig magánterületen vannak a fák. A csalánért és a bodzáért csak néhány száz forintra számíthatnak. Hamarosan itt a bodzabogyó szezonja, amit gyógyászatban, kozmetikában és festékként hasznosítanak, sőt a bodzamagolaj még biodízel alapanyagnak is alkalmas. Az árak egyre csökkenek; három éve még 85 forintot is megadtak érte, de tavaly már csak 15-20 forint volt a kilónkénti kezdőár. E növényből a tavalyi szezonban 150-160 ezer forintot lehetett keresni. Sokan szagos mügét, lángfakérget, békarokkát, kikericset és fehér mályvát is szednek, de ezeken még kevesebbet lehet keresni - kemény munkával, hiszen a rekkenő hőségben egész nap az erdőt járni nem gyerekjáték.
A gyógynövénygyűjtők közül sokan akkor sem tudnák folytatni legálisan tevékenységüket, ha ki tudnák termelni az új költségeket. Jövőre ugyanis nekik is elektronikus adóbevallást kellene készíteniük, miközben sokan közülük se írni, se olvasni nem tudnak. Marad hát a segély és a kínai fű a dobozokban. Klecska Ernő

 


© 2024 Forestpress. All Rights Reserved.