Haldokló gyógynövénypiac (Somogyi Hírlap)

Csillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktív
 
2007. június 4.
SzigorításokLassan nem marad, aki összeszedje a hársat, csalánt
Somogy megye legnagyobb gyógynövény felvásárlójának, az elmúlt évben még több mint száz állandó gyűjtő kereste megyeszerte a gyógynövényeket egész szezonban.

Az idén alig húsz gyűjtővel tudott szerződést kötni, pedig valaha Somogyban gyűjtötték össze a legtöbb gyógyító növényt az országban. Most is lenne miből. Minden, ami keresett a piacon, bőséggel előfordul a megyében. A Zselicben van például az ország legnagyobb egybefüggő hárserdője, ami a legértékesebb gyógynövénynek számít. Idén is ezért fizetik a legtöbbet: ezer forintot kilónként, amíg például a csalánért kétszázat adnak. Mindegyikből feleannyit gyűjtöttek össze 2007-ben, mint amennyit máskor szoktak. Szakemberek szerint a gyógynövénypiac évek óta haldoklik már, és idén az utolsókat rúgja. A jelentős visszaesést ezúttal az okozza, hogy a gyűjtőknek egészségbiztosítási járulékot kell fizetniük, és az adókedvezményük is megszűnt. Márpedig abból a minimális összegből, amit a gyógynövénnyel keresni lehet, hétezer forintot sem tudnak kifizetni.
- Ez még semmi, negyedévente elektronikus adóbevallást kellene készíteniük a jövő évtől - mondta Horváth Csaba gyógynövényfelvásárló. - Ez mindennek a teteje. Azok az emberek, akik a segélyeiket egészítgették ki az erdőn, mezőn összegyűjtött növényekkel, legtöbbször olyan körülmények között élnek, ahol áram is alig van, nem ám internet. Ráadásul többségük funkcionálisan analfabéta.
Vígvári József, az erdeitermék-felvásárló kaposvári begyűjtőjének vezetője azt mondta: a nemzetközi helyzet sem kedvez a hazai gyógynövénypiac alakulásának. Albániából, Szerbiából és Bulgáriából ugyanis évek óta óriási mennyiségben érkezik az olcsó gyógynövény. Igaz ugyan, hogy ez gyengébb minőségű, hazánk, azonban mennyiségben már nem tudja velük felvenni a versenyt.
A gyűjtést ugyanis egyre bonyolultabb megszervezni. A magánterületekre egyre kevesebb gyűjtőt engednek be, és nemcsak gyűjtőből, az akadozó ellátás miatt felvásárlóból is ötödannyi van, mint néhány évvel ezelőtt volt A szakemberek szerint ahhoz hogy hazánk lépést tudjon tartani a környező   országokkal, ugyanúgy, ahogy évtizedekkel ezelőtt, államilag kellene támogatni ezt a munkát. Ha az állam adna pénzt a gyűjtéshez, rengeteg olyan embert juttatna megélhetéshez, akinek semmi más esélye. Ráadásul beruházás és környezetszennyezés nélkül lehet bevételt szerezni belőle.
A hatvanas években ennek köszönhetően volt gyógynövény-nagyhatalom hazánk. A gyógynövénykutató intézetet például Európában elsőként Magyarországon hozták létre a két világháború között.


Felfedezték a galajt is
Minden évben csalánból szedik össze a legtöbbet a gyűjtők. Ezt a gyógynövényt elsősorban teaként és méregtelenítő hatása miatt tartják sokra, pedig az egyik legolcsóbb herbárium.
AZ IDEI ÉV FELFEDEZETTJE a ragadós galaj. Ebből a növényből is rengeteget begyűjtöttek. Idegnyugtató és vérzéscsillapító hatása van, és nemcsak szárítva használják, gyógyszert is készítenek belőle.

 

 


© 2024 Forestpress. All Rights Reserved.