A bodza (Hajdú-Bihari Napló)

Csillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktív
 
2007. június 2.
Hajdú-Bihar (V. J.) - Különleges kora nyári növény a bodza. Virága, levele érett bogyója egyaránt gyógyhatású anyagokat tartalmaz. Május hónapban és június elején virágzik, ilyenkor lehet szedni, felhasználni, gyűjteni. Frissen szörpként fogyaszthatjuk. Kellemes íze miatt gyermek, felnőtt egyaránt ihatja a belőle készített üdítőt.
A fehér-sárgás szedett virágot jól megmosva áztassuk be 24 órán keresztül. Szűrjük le és keverjünk hozzá cukrot vagy mézet. Tetszés szerint lehet hígítani. Leveléből is készíthető tea, reumás bántalmakat gyógyít. Többen lázcsillapításra is használják. A bodzavirágot ki is ránthatjuk. Az egészséges virágot szárával szedjük. Sós vízben előfőzzük. Közben sűrű palacsinta-tésztát készítünk. Az előfőzött virágot a tésztába mártjuk, hogy azt teljesen ellepje. Bő zsírban aranysárgára sütjük.  A virágot télire szárítva tartósíthatjuk. Leszedett 4-5-6 tányért összekötve fejjel lefele lazán kötjük össze. Felakasztjuk meleg, száraz, szellős helyre.

© 2024 Forestpress. All Rights Reserved.