Somogyiak az árokparton (Somogy Hírlap)

Csillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktív
 
2007. május 17.
GALAGONYA Tea és gyógyszer készül a somogyi gyógynövényből
Somogy szegényebbik fele útnak indult: kiskocsikkal, utánfutókkal szedik a gyógynövényt erdőszélen, árokparton. Közel háromezer ember egészíti ki ezzel a jövedelmét a megyében.

- A galagonya már lenyílt, most a szagos müge és a bodza van soron - mondja a somogytarnócai Petákmcs Károlyné felvásárló. A nyugdíjas asszony 17 éve foglalkozik gyógynövénnyel. Padlása mindig jó szagú, mert ott szárad az aktuális növényhalom szépen kiterítve, fellógatva. Azt mondja: már rutinos, tudja, hogy kinél kell megnézni a zsák alját: nem kerül-e elő egy féltégla vagy nagy halom gaz. - Korábban előfordult, hogy megpróbálkoztak ilyesmivel, de ma már nem merik. Tudják, hogy jelez a szimatom - mondja. - Azt is tudom, hogy melyik nap van segélyosztás, mert aznap nem hoznak egy deka növényt sem. A barcsi romák a legszorgalmasabbak, sokat gyűjtenek, persze, köztük is van olyan, aki csak annyit hoz, amiből a fröccs és a cigaretta kitelik.
- Sajnos, megélni nem lehet belőle, csupán fizetés kiegészítésnek jó a gyógynövény - mondja Balogh Imre, a barcsi cigányönkormányzat vezetője. - Megpróbáltam a térségben gyűjtő- és termesztőhálózatot szervezni, de feladtam, mert nagyon beszűkült a piac. Akkor lenne pénz a gyógynövényben, ha a feldolgozását is helyben tudnánk végezni, ez azonban beruházást igényel. Sok barcsi romának elment a kedve a gyógynövénytől. A háromszáz család közül idén jó, ha 15-20 foglalkozik vele. Érthető, hiszen egynapi megfeszített munkával csupán háromezer forintot kereshetnek.
Ennek ellenére is közel háromezer somogyi egészíti ki jövedelmét  gyógynövény gyűjtéssel. Egy baranyai vállalkozóhoz kerül a megyéből szinte minden növény. A Balatontól Barcsig neki dolgoznak a somogyi gyűjtők. 
- Galagonya, bodzavirág, fecskefű. Ezeknek van most szezonja, s a kamillabetakarítás is megkezdődött - mondja Schmidt József. - Idén minden 2-3 héttel hamarabb nyílik a megszokottnál. Szárítókra lenne szükség, mert csúcsra járnak a meglévők. Mondanom sem kell: a régiónkban most zajló uniós gyógynövényprogramból éppen az új szárítókat húzta ki Brüsszel.
A somogyi gyógynövényből tea és gyógyszeralapanyag készül, Európába és Amerikába kerül. A legnagyobb vásárló Németország. Somogyban sok a tiszta vidék, amelyek távol vannak az iparterületektől, s az ott szedett vadon termő növények megfelelnek a bioelőírásoknak.


 


© 2024 Forestpress. All Rights Reserved.