Több milliárd embert veszélyeztet a gyógynövények kihalása (InfoRádió/BBC)

Csillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktív
 
2008. január 19.
Több ezer gyógynövényt fenyeget a kipusztulás, ami alááshatja az új gyógymódok kifejlesztésére irányuló törekvéseket. A receptre kapható készítmények felét köszönhetjük ezeknek a növényeknek, ám közülük egyre többet sodor az eltűnés szélére az erdőirtás és a gyűjtés. A több mint 120 ország intézményeit összefogó Botanikus Kertek Nemzetközi Szövetségének szakemberei botanikus kertek vezetőit és vezetői egyetemi kutatókat kérdeztek meg a témában, így jutottak erre a lesújtó eredményre.
A kutatók szerint mintegy 400 gyógynövényt fenyeget a kipusztulás, ami akadályozhatja a ma még gyógyíthatatlan betegségek, például a rák és a HIV ellenszerének megtalálását.
A veszélyeztetett fajok között van a tiszafa, amelynek kérge a világ egyik legszélesebb körben használt rákgyógyszere, a paclitaxel alapja.
A Namíbiában növő hoodia kaktusz szintén a kihalás szélére került, miután étvágycsökkentő hatása felkeltette a fogyasztószereket fejlesztő vállalatok figyelmét.
A veszélyeztetett fajok fele a liliomfák családjába tartozik, amelyet a tradicionális kínai gyógyászatban a rák és a szívbetegségek ellenszereként alkalmaznak.
A köszvény és leukémia ellen használható őszi krókuszt ugyanakkor elegáns külseje sodorta bajba, népszerűsége miatt túl intenzíven gyűjtik.
A jelentés szerint nemcsak a jövő gyógyszerei kerülnek veszélybe, hanem a fejlődő világ napi gyógyítási gyakorlata is, körülbelül ötmilliárd ember számára ugyanis ma is a gyógynövények biztosítják az egészségügyi ellátás elsődleges formáját. Növények nélkül az ő egészségük is veszélybe kerül.

© 2024 Forestpress. All Rights Reserved.