Tapló módon gyógyít (Szabad Föld)

Csillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktív
 
2008. április 25. - Ha az internetes keresőbe beütjük azt a szót, hogy lepketapló - vagy a tudományos nevét: Trametes versicolor -, a talált cikkek főleg gyógyító gombaként fogják említeni. Ezért nem is értettem igazán, miért mondta Keresztes Ferenc növényvédő szakmérnök azt, hogy mielőtt találkoznánk a meggyültetvényben, tájékozódjam a gombáról a világhálón.

Mi gond lehet egy ilyen gombával? Aztán amikor az ültetvényben megláttam a fákat, egészen elképedtem attól, hogy ez a gomba micsoda iszonyatos pusztításra képes. 
Olvasóink is jelezték, hogy a meggyfákon különleges gombák jelennek meg. Olyan, mintha egy lepkecsapat telepedett volna meg az ágakon. Ez az a bizonyos lepketapló - ami korhadást okoz. Élősködő módon, a metszési sebeken keresztül behatolva, szó szerint megeszi a fák faanyagát, viszont a háncsrészt nem bántja. A fák törzsét nem csupán kiodvasítja, hanem esetenként futball-labda nagyságú, átlátható lyukat képez. A meggyfát rendkívül szereti: ha beleköltözik az ágába és a törzsébe, olyan mélyre ereszti fonalait, hogy nincs menekvés.
A lepketapló régóta közismert gomba, s bár nem karantén-kórokozó, de hihetetlenül nagy kárt tud okozni. A megelőző védekezésben alapvető a rezes lemosó permetezés. Sajnos az árudákban is látni olyan csemetéket, amelyeken már megjelent a lepketapló. Ezek a fácskák menthetetlenek. A beteg, levágott részeket azonnal el kell égetni vagy kályhákban eltüzelni, mert az elpusztult faanyagon is tovább fejlődik a tapló, már nem élősködőként, hanem korhadéklakóként. Spórákkal szaporodik, ezért a fákon megjelenő termőtesteit haladéktalanul le kell szedni, és tűzre kell vetni. A rezes permetezések kulcsfontosságúak a lepketapló megállításában, főleg, ha a réz hatóanyagot könnyű kozmetikai olajokkal ötvözték. Ugyanis ha a gombát a levegőtől elzárjuk, a spóraszóró termőtesteit nem tudja kifejleszteni. Ugyanígy fontos metszéskor a sebek azonnali lezárása sebkezelő anyaggal. Keresztes Ferenc figyelmeztetett, hogy metsző ollóval is átvihetjük a gombafonalakat az egyik fáról a másikra, és így mi fertőzzük meg az egészséges fát. Érdemes ezért a metszőollót és a fűrészt gombaölő szeres oldattal fertőtleníteni.
A lepketapló nemcsak a lombos fákat, hanem az örökzöldeket, a fenyőféléket is tönkreteheti. Ugyanakkor gyógyászati szempontból különleges értéket képvisel, egyike a legkeresettebb gyógygombáknak a távol-keleti gyógyászatban. Nem ehető ugyan, de egyik vegyülete, a kresztin gyógyszerek hatóanyaga, a májrák kialakulását előzheti meg. A májgyulladás gyógyítására és a hepatitis-B kezelésére is felhasználják. Egy japán kutatócsoport igazolta a kresztin vírusellenes hatását, sőt azt is feltételezik, hogy esetleg az AIDS kialakulásáért felelős HlV-vírus okozta fertőzést is meggátolhatná.


© 2024 Forestpress. All Rights Reserved.