Többet ígért a gyógynövény (Dunántúli Napló)

Csillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktív
 
2008. augusztus19. - PIAC A feldolgozó szerint országszerte nagy bajban van az ágazat
BAKSA Bajban van a hazai gyógynövénypiac az ország egyik legnagyobb feldolgozóüzemét működtető baksai cég ügyvezetője, Schmidt József szerint.

A felvásárlókat, exportőröket az erős forint nyomasztja, a gyűjtők pedig az új rendeletekkel bajlódnak. Az ügyvezető már tavaly sem volt túl derűlátó, idén viszont alig lát kiutat a szorításból.
A hagyományos gyűjtőket már az elmúlt évben visszafogta valamelyest, hogy be kellett jelentkezniük az őstermelői körbe, ami a területileg leginkább érintett, hátrányos helyzetű Ormánságban, ahol főként alacsony végzettségű emberek foglalkoznak ezzel a pénzkereseti lehetőséggel, nem aratott osztatlan elismerést.
- Annyira azonban ez sem lett volna megoldhatatlan - mondja Schmidt József -, legfeljebb az áfát kellett volna megfizetni. Újabban viszont a kötelező elektronikus bevallás szinte teljesen betette a kaput, az évtizedeken át gyógynövényt gyűjtők, jórészt ebből élők inkább nem csinálnak semmit. Illetve: sorban állnak segélyért.  
A gondokat jól illusztrálják az alábbiak: fosztott, szárított csalánlevélből például harminc tonnára lenne igény, ezzel szemben jó, ha itthon hat-hét tonnához hozzá lehet jutni, mert nincs, aki összeszedje. Magasak a költségek - mondja az ügyvezető -, így akad olyan alapanyag, amit a jelenlegi felvásárlási árak mellett egyszerűen le kellett venni a listáról, különben a cég átment volna veszteségbe.
Ami nehézkesen, de megy: most van a menta második vágásának az ideje, mellette a kakukkfű és az orvosi zsálya fut. Szezonja van az aranyvesszőnek is, amiből 3-3,5 tonnára lenne szükség, és a bodzabogyónak, amiből legalább 400 tonnát igényelne a piac, ám kérdéses, meglesz-e ez a mennyiség. Mint arról korábban beszámoltunk, az elmúlt évben uniós támogatással valamivel több mint száz gyógynövény- és bionövénygyűjtő, termelő, felvásárló tanácsadó szakembert képeztek ki a régióban annak érdekében, hogy bekapcsolódásukkal, szakmai tanácsadásukkal többszörösére emelkedjen a gyűjtéssel foglalkozók száma a térségben. Balogh Z.    

Hiába termeltek, nem vették át a gyógynövényt
IBAFÁN KETTEN IS „BERAGADTAK" a gyógynövénytermesztésbe. Bocskai Anikóék jártak kevésbé rosszul, ők csak 900 négyzetméteren termesztettek mórmályvát, a vetőmagot Boksáról vették. Ezt a növényt évente kétszer lehet vágni, az első aratás júniusban volt. A második előtt az átvevő közölte: nincs szüksége rá, így éppen csak bejött a vetőmag ára. Bartalis Tibor tavaly 2 ezer négyzetméteren mórmályvát, fél hektáron gyöngyajakot termesztett. Semmi gond nem volt, így idén, biztatásra, 2 hektárra növelte a mályva területét, a magot ugyancsak Boksáról vette. A mályva második kaszálásra innen sem kellett, a termelő szerint azért nem, mert mással voltak tele a szárítók, az átvevő túltervezte magát. Mindkét esetben csak szóban állapodtak meg.



© 2024 Forestpress. All Rights Reserved.