Ötéves a Vackor Vár Erdei Iskola

Csillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktív
 
A Vackor Vár Erdei Iskola 2002 novemberében épült, megnyitója 2003 májusában volt.
Üzemeltető: KEFAG Zrt.
Iskolavezető: Vajda Rudolf
A terveket készítette: MAKONA Kft., Makovecz Imre DLA, Ybl Miklós-díjas, Kossuth-díjas, Steindl Imre-díjas építész vezetésével

A Kecskemét-Hetényegyháza melletti Nyíri erdőben, a Duna-Tisza közének egyik legszebb homokpusztai tölgyes ligeterdejében található Vackor Vár Erdei Iskola 2003-ban nyitotta meg kapuit. Az alapító KEFAG Zrt. célja a 6-18 év közötti korosztály természetszeretetének, környezetbarát szemléletének és viselkedésének kialakítása. Az intézmény a szó igazi értelmében vett erdei iskola. A vendégek különféle terepgyakorlatokon ismerhetik meg az erdei növény- és állatvilágot, az erdészek munkáját és az erdőgazdálkodás fogásait.

A minden igényt kielégítő, impozáns, organikus építészet stílusjegyeit hordozó épületegyüttes 46 fős, kétcsillagos szállodája – 9 db négyágyas és 4 db kétágyas, fürdőszobával ellátott, jól felszerelt szoba, 48 férőhelyes étkező, 56 fős fedett terasz, 40 és 60 m2-es tantermek – magas színvonalú szolgáltatást nyújt az idelátogatóknak. Az iskola területén fából készült játék vár, erdei tornapálya, valamint 20×40 m-es aszfaltos kézilabda/futball és kosárlabdapálya is található.

A több mint ezer hektáros Nyíri erdőből – mely dámvad, őz, vaddisznó, nyúl, róka, mókus, számtalan madárfaj és apróvad élőhelye – 26 hektár szolgálja az élményekben gazdag kikapcsolódást.

Az 1848 méter hosszú tanösvényen az önálló ismeretszerzést segítő tájékoztató táblák mutatják be az erdő élővilágát. A Szulyovszky-féle erdészházban gazdag gyűjtemény állít emléket az 1848–49-es forradalom és szabadságharc nagyjainak. Szomszédságában található valódi kis ékszerdoboz a Szent Hubertus kápolna. Az erdei iskola egyik oktatási helyszíne a 62 hektáros, páratlan szépségű, 14 tanösvényes Kecskeméti Arborétum.

Az iskolaszünetekben és a nyári hónapokban a gyermekek érdeklődési körének megfelelő táborokat szervezünk.

Legnépszerűbb táborok a természetben barangoló „Búvár”, az ősmagyarság szokásait felelevenítő „Csodaszarvas”, a tanuláshoz kedvet adó „Tudósképző”, a „Kézműves”, az ügyességi gyakorlatokkal tűzdelt „Íjász”, valamint az éjjel-nappal erdőjáró programokat magában foglaló „Túlélő”.

A téli időszakban az épületegyüttesben konferenciák, találkozók, nyelv- és egyéb tanfolyamok, csapatépítő tréningek, egészségmegőrző terápiás programok lebonyolítására is lehetőség nyílik.

Erdei iskolai programok: tanösvény-túra, erdészeti, vadászati ismeretek, gyógynövények és gombák felfedezése, vadles, éjszakai bátorságpróba, csillagászat, tereptan, mikroszkópozás

További programlehetőségek: agyagozás, bőrművesség, fafaragás, szövés, nemezelés, kemencében kenyérsütés, lovaglás, lovaskocsizás, íjászat

Névjegy
Vajda Rudolf iskolavezető

Biológia-testnevelés szakos tanár, úszóedző, életmód-tanácsadó és terapeuta, erdésztechnikus, lovasoktató, fogathajtó, vadász

2002 decemberében a 10 éve gyakorolt helyi iskolaigazgatói széket váltotta fel a Vackor Vár Erdei Iskola vezetésére. Kora reggeltől késő estig foglalkoztatja a gyerekeket, bejárva a 26 hektáros terület minden zugát. Bemutatja a Nyíri erdő élővilágát éppúgy, tanít erdészeti ismereteket, íjászatot, fafaragást, bőrművességet, csillagászatot, meteorológiát, környezetvédelmet, tereptant, erdőben űzhető sportokat, ősmagyarságot (lovaglás, botvívás, nemezelés), kenyeret süt kemencében, ha kell, kocsit hajt, valamint életvezetési, tanulási és túlélési ötleteket ad gyermeknek, felnőttnek egyaránt.


© 2024 Forestpress. All Rights Reserved.