Fejlesztések előtt a Balaton-felvidéki Erdészeti Erdei Iskola (ForestPress)

Csillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktív
 
Image
2011. június 9. – Hatvan milliós beruházás valósul meg egy év alatt; Sajtótájékoztatón mutatták be a terveket Varga László vezérigazgató Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter korábbi nyilatkozatát idézte bevezetőjében, miszerint a hazai erdészetnek a közjóléti erdőgazdálkodás irányába kell elmozdulnia. A Bakonyerdő Zrt. mindig is szem előtt tartotta a közjóléti tevékenységet, és gondot fordított arra, hogy e létesítményeit eredményesen működtesse is – folytatta Varga László.
Image
Emlékeztetett, hogy a mai objektumot az egykor felhagyott erdészlakások átalakításával hozta létre a társaság. (Az ötletgazda Farkas Attila, monostorapáti erdészeti igazgató volt. – Z.Z.)
A mai gyerekek már a háziállatokat sem ismerik, ezért is fontos, az ifjúság környezettudatos nevelése – szögezte le a vezérigazgató. Meg kell ismertetni velük a legbonyolultabb életközösség, az erdő működését.
Varga László elmondta, hogy 2010-ben a társaság 40 milliót fordított közjóléti tevékenységre, és ezt a szintet szeretnék megtartani, esetleg emelni.
Image
Farkas Zsuzsanna az erdei iskola igazgatója előadásában áttekintette az intézmény múltját, létrejöttének körülményeit, majd a megvalósítás állomásait mutatta be.
Az 1997-ben kezdeményezett beruházáshoz a Zöldövezeti Tervező Iroda készítette a terveket, s 2001-ben FVM-pályázattal indulhatott a kivitelezés.
A 2001-2004-ig tartó első ütemben megépült a fogadó- és a tanépület. Ekkor egy osztálynyi gyermek fogadására váltak alkalmassá. Elkészült a szabadtéri foglalkoztató a tűzrakó hellyel a játszótér és a sportpálya. Az infrastrukturális feltételek megteremtésén kívül kidolgozták a gyermekek foglalkoztatásához a programokat is. Ezekhez különböző szakembereket nyertek meg, kismesterségek gyakorlóit, hagyományos sportok művelőit. Két erdész kolléga pedig speciális szakmai továbbképzésen vett részt.
Álláspontjuk szerint az a legjobb megoldás, ha az erdő titkait azoktól tanulják meg a gyermekek, akik gyakorlati munkájuk során irányítják az erdő életét, az ott zajló folyamatokat.
Az első csoportot 2004. áprilisában fogadták.
Image
2006-2007-ben folytatódott a beruházás, elkészült a foglalkoztató épület, valamint a gondnoki lakás. Az egykori erdészlakást a társaság 2008-ben önerőből újított a föl.
Ekkor már 50-60 fő fogadására vált alkalmassá az erdei iskola.
A komplex szolgáltatás kertében immár nem csupán az ellátást és oktatást biztosították, hanem olyan programokat is ajánlhattak, mint íjászat, madarászat, méhészet, csillagászat, különböző kézműves foglalkozások.
Az erdei iskola előnyei közé sorolható, hogy számos természeti és történelmi látványosság található a környéken.
Erőfeszítéseiknek köszönhetően 2008-ban a KVVM-OKM, majd 2010-ben az FVM minősítését is megszerezték.
2004-ben 1340 fő 2060 éjszakát, 2010-ben 2870 fő 6950 éjszakát töltött az iskolában.
A vendégeik elsősorban az általános iskolások közül kerülnek ki, de fogadnak óvodásokat is.
2011-ben elnyerték a KEOP 3.3.0 pályázati kiírását az Új Széchenyi terv keretében. A felhasználható összeg 64. 906. 968 forint, melyből az elnyert támogatás 58.416.271 forint.
A fejlesztés első része az épületek felújítása és funkcióbővítése. Ehhez kapcsolódik az eszközbeszerzés, illetve az egyéb tevékenységek költségei.
A fejlesztés során többek között akadály mentesítik a szállóépületet, a tetőtérben, pedig további bemutatótermeket és hálóhelyiségeket alakítanak ki.
Korszerűsítik a fűtési rendszert és szelektív hulladékgyűjtő pontot alakítanak ki.
Épül egy 40 fő befogadására alkalmas bemutató terem, és akadály mentesítik a gyalogos közlekedő útvonalakat.
Az eszközbeszerzés keretében mintegy 370 készülékkel és eszközzel gazdagodnak. Ezek között laptop, fényképezőgép, látcső, mikroszkóp, tájoló, erdészeti mérőeszközök szerepelnek.
Image
Farkas Zsuzsanna kiemelte, hogy céljuk a környezeti fenntarthatóság bemutatása, a felelős, környezettudatos magatartás kialakítása a gyermekekben.
Az igazgatónő elmondta, hogy számukra a legfontosabb médium a szájpropaganda, így találják meg őket a legtöbben. A hétéves működésük folyamán kellő méretű „ügyfélkörük” alakult ki. Bizonyos időszakokban túljelentkezéssel is kell számolniuk.
Image
Steixner László, Szentjakabfa polgármestere felidézte az erdőgazdaság múltját és megköszönte a fejlesztést.
Fábri Szabolcs, Nagyvázsony polgármestere is köszönetet mondott az együttműködésért, és azért, hogy az iskola vendégei az ő jó hírüket is elviszik. (Z.)


© 2024 Forestpress. All Rights Reserved.