Öko-központ a mecseki Mókus Suliban (ForestPress)

Csillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktív
 
Image

2012. november 5. - Az országban egyedülálló öko-központtá alakul a Mecsekerdő Zrt. Mókus Suli Erdészeti Iskolájának szálláshelye Napelem, napkollektor, szürkevíz hasznosító rendszer és gyökérzónás szennyvíztisztító – többek között ezekkel a környezetbarát megoldásokkal bővíti a Hetvehely mellett, a Sás-völgyben található Erdő Háza erdei iskolai épületet a fenntartó Mecsekerdő Zrt. A társaság az Új Széchenyi Terv Környezet és Energia Operatív Program erdei iskolák és óvodák infrastrukturális fejlesztése alprogramjából több mint 79 millió Ft támogatást nyert idén tavasszal. A 2013 őszéig megvalósuló fejlesztés során az épület energiaellátását és szennyvízelvezetését környezetbarát módon biztosító megoldásokkal öko-központtá alakul az Erdő Háza. Az épületet akadálymentesítik, ennek köszönhetően a szálláshely mozgáskorlátozott személyek fogadását is vállalni tudja.
  A fejlesztés révén megújul és kibővül a minősített erdei iskola programja is, új iskolai modulok kidolgozására kerül sor. Az iskola terepi oktatói továbbképzések keretében sajátíthatják el a kibővített erdei iskolai program elemeit valamint új, élményorientált pedagógiai módszereket ismerhetnek meg.
   A projekt lehetőséget ad új eszközök beszerzésére is, amelyek még szemléletesebbé teszik a terepi és beltéri oktatásokat. A beszerzésre kerülő kerékpárok révén lehetőség nyílik a térség földrajzi, turisztikai látványosságainak bejárására. A földfelszíntől 6-7 m magasságban kialakításra kerülő lombház a madár-megfigyelésekhez biztosít majd ideális helyszínt.
  Az Erdő Háza öko-központtá fejlesztése hozzájárul a környezeti fenntarthatósághoz és a környezeti neveléshez. A beruházás során környezetbarát és energiahatékony megoldásokat alkalmaznak, ezek valamint a környezettudatos programok, képzések együttesen segítik a környezeti fenntarthatóságot és a Mókus Suliba érkező diákok környezeti nevelését.
 Az országban egyedülálló öko-központ a felújítást követően, várhatóan 2013 szeptemberétől várja újra látogatóit.

 

© 2024 Forestpress. All Rights Reserved.