"Legszebb napom a visegrádi erdei iskolában" (ForestPress)

Csillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktív
 
ImageSzombaton adták át az ország legrégebbi erdei iskolájában az évfordulós rajzpályázat nyereményeit. A 20 éves visegrádi Erdei Művelődés Háza által hirdetett pályázatra rajz és esszé kategóriában is több mint 130 pályamű érkezett – tájékoztatta a ForestPress-t Lomniczi Gergely, a Pilisi Parkerdő Zrt szóvivője.
A visegrádi Mogyoró-hegyen 20 éve alapított Erdei Művelődés Háza az ország legelső erdei iskolája.

ImageA jubileum alkalmából hirdették meg a programokon már korábban részt vett általános iskolás gyerekek körében azt a rajz- és esszépályázatot, melynek ünnepélyes díjátadását május 31-én tartották. Mindkét kategóriában több mint 130 pályamunka érkezett be, komoly feladat elé állítva a pedagógusokból és erdészekből álló zsűrit, akik 3-3 díjazottat választottak ki. A rajzok és írások az erdei iskolában szerzett élményeket, a terepi programok vagy éppen a természetben eltöltött szabadidő egy-egy felejthetetlen pillanatát dolgozzák fel. A legjobb munkák beküldői az ünnepélyes díjátadón vehették át értékes nyereményeket, mint például egy családi hétvégét a vadregényes Apátkúti vadászházban teljes ellátással, egyhetes erdei iskolai részvételt, mesekönyv csomagot, 10 alkalomra szóló bobpálya bérletet vagy éppen egy családi meghívót Mátyás király lakomájára a Reneszánsz étteremben. A beérkezett pályaművek az Erdei Művelődés Házában megtekinthetők.
A Pilisi Parkerdő Zrt. idén jubiláló erdei iskolája alapítása óta teljes kapacitással működik, évente 6000 látogatót fogad. A programok nagy része az óvodás és általános iskolás gyermekeknek szól. Az utóbbi években indított „Erdei ünnepek” programsorozat és a tematikus túrák az egész családnak nyújtanak a természettel és népi hagyományokkal kapcsolatos élményeket. A programok nem csak a nyári szezonra szólnak, hanem az egész évet felölelik. 2002 óta 10 korszerű faházban egyszerre 120 főnek tudnak szállást biztosítani. Az „Erdei ünnepek” programjai azonban például olyan népszerűek, hogy már egy évre előre minden időpont foglalt. A látogatók nagy része a fővárosból és az agglomerációból érkezik, de a programok országosan ismertek, Szolnokról vagy éppen Győrből is rendszeresen érkeznek csoportok. 2003-ban három lépcsős oktatási rendszer kiépítése kezdődött, amely keretén belül azóta 3 tanösvény készült el a hozzá kapcsolódó vezető füzetekkel, mesekönyvekkel és oktatási programmal együtt. Az erdei iskola vezetője, Békefi Andrásné 20 éves környezeti nevelési munkáját idén áprilisban a környezetvédelmi miniszter elismerő oklevél adományozásával köszönte meg. A jubileum nem jelenti azonban e munka befejeződését. Az erdei iskola a 2008-ban megnyíló európai uniós forrásokból jelentős felújításokra és eszközbővítésre pályázott, így hamarosan remélhetőleg a kerékpáros vagy az evezős túra is szerepelni fog programok között.
A díjazottak:
Rajzpályázat:
I. hely: Kovács Anna Roxána Homoktövis Általános Iskola, Budapest
II. hely: Nagy Károly  Homoktövis Általános Iskola, Budapest
III. hely: Cseh Péter  Általános Iskola, Szokolya
Esszé pályázat:
I. hely: Kis Nándor  Szent Imre Katolikus Iskola, Gödöllő
II. hely: Jankovics Katalin Homoktövis Általános Iskola, Budapest
III. hely: Podhánszky Dániel Általános Iskola, Sződliget
Az értékelő bizottság a legtöbb rajzpályázatot beküldő Szűcs Zsófiát, a visegrádi Áprily Lajos Általános Iskola tanulóját, különdíjban részesítette.


© 2024 Forestpress. All Rights Reserved.