Az erdei iskolai szakosztály évnyitó ülése Budapesten (ForestPress)

Csillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktív
 
Image
2011. február 13. – A félig kihalt Fő utcai MTESZ székházban tartotta évnyitó alkalmát 2011. február 10-én az Országos Erdészeti Egyesület Erdészeti Erdei Iskola Szakosztálya. Szabó Lajos szakosztálytitkár bevezetőjében összefoglalta az elmúlt év eseményeit. Utalt a társaságok vezetésében bekövetkezett változásokra, és hangsúlyozta, hogy ebben a helyzetben különösen fontos a pedagógusok és erdészek szakmai együttműködése.
Ormos Balázs szakosztályelnök bemutatta a XIV. Erdők Hete 2010. című kiadványt, amelyben helyet kaptak az erdészeti erdei iskolák és programjaik.
A 2011. év várható eseményeiről Szabó Lajos elmondta, hogy április 16.-22. között kerül sorra a Földfesztivál, amelynek eseményeiből a Főváros Állatkert területén a szakosztály is kiveszi a részét.
Fontos hír, hogy Schiberna Endre, a Nyugat-magyarországi Egyetem Erdőmérnöki Kar Erdővagyon-gazdálkodási Intézete igazgatója bejelentette, elindul a karon az erdőpedagógiai szakképzés. Ebben a félévben kezdik az oktatást, egyelőre mintegy 15 fő részvételével.
A Nyugat-magyarországi Egyetem Apáczai Csere János Kara 2011. április 1-jén és 2-án Erdőpedagógiától a környezetpedagógiáig címmel konferenciát rendez. Részletek a www.erdopedagogiaprojekt.com oldalon találhatók.
2011-ben a SEFAG Sziágyi Erdei Iskolája rendezi májusban az erdei iskolai módszertani napokat.
Szabó Lajos bejelentette, hogy az Erdők a Közjóért Szakosztállyal közös alkalmat fognak tartani a közeljövőben.
Idén is sor kerül a Kaán Károly emlékversenyre, és megrendezik a Muzsikál az erdő fesztivált is.
Az Erdőtörvénynek megfelelően az Országos Erdő Tanács dönt az Erdők Hete idei megrendezéséről, időpontjáról, amely – tekintettel az Erdők Nemzetközi Évére – kiemelt rendezvénynek számít.
Tekintettel arra, hogy az Erdők Hete rendezvénysorozat ötletét 1996. október 6-án, a szakosztály szolnoki alakuló ülésén határozták el, és azóta országos, hagyományos jeles ünneppé vált, Zétényi Zoltán javasolta a rendezvény levédését.
A szakosztály idei évzáró rendezvénye november elején a tervek szerint kétnapos lesz, a helyszín még nem dőlt el.
Dénes Margit (HM Budapesti Erdőgazdaság) javasolta az Erdők Nemzetközi Éve alkalmából egy országos erdészeti Ki mit tud? megrendezését.
Lomniczi Gergely az OEE elnökének titkára kijelentette, hogy az egyesületben az erdei iskolai tevékenység a jövőben is kiemelt terület lesz.
Szabó Lajos hozzátette, hogy a szakosztály ebbéli reményeit egy nyilatkozat formájában eljuttatja az OEE elnökségéhez. (z)


© 2024 Forestpress. All Rights Reserved.