Már óvodás korban el kellene kezdeni a környezeti nevelést (Zalai Hírlap)

Csillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktív
 
2010. október. 01. A norvégiai Bergenben járt Szemmelveisz Ildikó, a nagykanizsai Zsigmondy-Széchenyi SZKI környezetvédelmi mérnök-tanára, ahol a földi élet fenntarthatóságával kapcsolatban tartottak konferenciát. A kanizsai tanár az Európai Bizottság Egész életen át tartó tanulás programjának keretében vett részt a Comenius szakmai továbbképzésen. A 4 napos konferenciát nem véletlenül tartották Norvégiában, a skandináv ország ugyanis jó példája fenntartható fejlődés megvalósításának.
- A konferencián több mint 100 ország képviseltette magát, főként Európából, de az USA-ból, Afrikából és Ázsiából is érkeztek szakemberek - mesélte Szemmelveisz Ildikó. - A konferencia rádöbbentett arra, hogy a fenntarthatóság nem csupán a környezeti nevelésről szól, annak szociológiai és gazdasági vonatkozásai is fontosak, így többek között a szegénység, az élelmezés, az egészségügy kérdését is magában foglalja. Éppen ezért úgy gondolom, hogy az oktatás hatékony eszköz lehet a fenntartható jövő eléréséhez, hiszen alapvető szemléletváltásra van szükség ahhoz, hogy ne vágjuk ki az erdőket, hogy kevesebb benzint fogyasszunk és ne bocsássunk ki annyi káros anyagot a légkörbe. Jómagam a későbbiekben tanórán kívüli projektekbe szeretném bevonni a diákokat, jóllehet ezt a fajta nevelést már óvodás korban el kellene kezdeni.
A konferencián egyébként diákcsoportok is részt vettek, a magyar fiatalok azt vizsgálták, hogy miként lehetne változtatni az iskolába járási szokásokon, hogy csökkenjen a CO2 kibocsátás. Pásztor András


© 2024 Forestpress. All Rights Reserved.