Országos környezeti nevelési konferencia (ForestPress)

Csillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktív
 
2012. június 13. - 2012. szeptember 20-23 között. Megérett az idő rá, hogy mindazok, akik környezeti nevelőnek vallják magukat (civilek, pedagógusok, tudósok, más területen dolgozók, szülők, ifjak), találkozzanak, üljenek össze, cseréljék ki tapasztalataikat, osszák meg jó gyakorlataikat, gondolkodjanak közösen, mit lehet - mit kell - tenni ebben a jelenlegi, sürgető helyzetben a környezetért, a fenntarthatóságért. Futva menekülhetünk önmagunk elől, vagy megpróbáljuk megelőzni a további bajokat, s megállj-t parancsolunk? Hogyan, mikor, miképp? A megelőzés "mesterfogásaira" van szükségünk, s egymás tapasztalataira...

Az MKNE 20 éves évfordulója jó alkalmat ad erre. Jó hangulatú, tartalmas, színes, nyitott, országos konferenciát álmodtunk meg, ahol mintát adhatunk arra, hogyan kell elkötelezetten, szeretettel munkálkodni egy közös cél érdekében. Felelősen, lélekkel, folyton tanulva, járva mestereink útját, terelgetve másokat a helyes, megelőzést szem előtt tartó úton.

Mindenkire számítunk, mert mindenfelől jöhet a tanulni való, és a szélrózsa minden irányába vinni kell a hallottakat, tanultakat. Köztünk lesznek a környezeti nevelés atyjai, neves tudósok, s azok, akik a helyi fenntarthatóság művelői, településük lelkes környezeti nevelői, a gyakorlatot jól ismerők. Össze kell fognunk, együtt kell lennünk ahhoz, hogy együtt tehessünk!

A megelőzéssel a (lenn-) fenntarthatóságért!

Saly Erika
az MKNE elnöke
A konferencia védnökei:
Hoffmann Tamás, a XI. kerület polgármestere
László Ervin, a Budapest Klub elnöke
Pálinkás József, az MTA elnöke Utak a fenntarthatósághoz - A megelőzés tanulása
2012. szeptember 20-23.

A konferencia célja
Az idén 20 éves Magyar Környezeti Nevelési Egyesület több hasonló profilú, aktív civil szervezettel együttműködve országos konferenciát rendez Budapesten. Itt azonban nem a múltra, hanem inkább a jelenre és a jövőre akarunk tekinteni. A konferencia célja annak körüljárása, hogy milyen tudást, készségeket kell minden egyes személynek, és a szűkebb-tágabb közösségeknek elsajátítaniuk ahhoz, hogy megelőzhessük korunk megannyi környezeti, vagy a környezettel kapcsolatba kerülő problémáját, vagy azok továbbterjedését.

A konferencia címéről
Közhely már (amelynek összetett voltát és mélyebb hátterét gyakran szem elől tévesztjük), hogy az emberiség által a Földön létrehozott globális, vagy lokális környezeti károk és gondok kialakításában sokféle, és sokrétű kölcsönhatásban működő egyéni és társadalmi pszichés és szociológiai tényezők is nagy súllyal vesznek részt. És az is közhely, de nem eléggé feltárt és elmélyített ismeret, hogy minden egyes embernek szerepe és lehetősége van a folyamatban és a jobbításban is. A megelőzés eredetileg az egészségügyből vett vezérelv. Mostanra már sokkal bővebb értelemben, általános gazdasági, ökológiai és társadalmi, akár globális jelentéssel is bír a prevenció. A környezeti (avagy fenntarthatóságra) nevelésnek ehhez lehetséges hozzájárulását szeretnénk a konferencián felvázolni, és utóbb kiadvány formájában közzétenni.

Aktivizáló együttlét
A témának szellemi előzménye az MKNE szervezésében, széles társadalmi részvétellel kialakított, és 2010-ben másodszor frissített Nemzeti Környezeti Nevelési Stratégia. A mostani konferenciát is úgy tervezzük, hogy kiemelkedő személyiségek plenáris előadásai, és a résztvevők szekcióelőadásai mellett minden résztvevő aktív műhelymunkájával készülő, közzé adható eredményeket hozzunk létre. A szervezők a "hivatalos" programon túl meglepetésekkel, váratlan eseményekkel, érdekes kiegészítő programokkal szeretnék ezt a konferenciát a hazai környezeti nevelés kiemelkedő idei eseményévé emelni.


© 2024 Forestpress. All Rights Reserved.