Lezárult az első horvát erdei iskola projekt (ForestPress)

Csillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktív
 
2012. június 30. - A Magyarország-Horvátország IPA Határon Átnyúló Együttműködési Program 2007-2013 projekt keretein belül megvalósult erdei iskola projekt tavaly júliusban indult, és idén hivatalosan is megnyithatta kapuit a nagyközönség számára.  A projekt ünnepélyes zárórendezvényét Kalnik község általános iskolájában tartották.
A Magyarországon több évtizede sikerrel működő erdei iskolai oktatási programot Horvátországban elsőként Koprivničko-križevačka megye gyönyörű, védett természeti területeire ültették át. A terület gazdag élővilága nagyban hozzájárul ahhoz, hogy élvezetes és eredményes legyen a tanulás a diákok számára.
A záró eseményen a köszöntő beszéd után, Ferling József, a Zöld Gondolat Lovagrend Közhasznú Egyesület elnöke mutatta be a projektet, beszélt a magyar előzményekről, és sikerekről. Horvát oldalról Kalnik és Krizevci polgármestere értékelte a projektet, és számolt be arról, hogy hagyományt teremtenek majd az erdei iskolának. Fontos, hogy a gyerekek már ilyen fiatalon megtapasztalják és megtanulják, micsoda gazdag élővilág van a környezetükben, amit óvni kell, hogy évszázadok múltán is értékes legyen.
A program keretein belül elkészült a horvát - magyar kétnyelvű weboldal, a módszertani kézikönyv az erdei iskolákban történő oktatásról, tanterv a vizek élővilágára, tanterv az erdők élővilágára, valamint megvalósult az oktatási segédanyagok beszerzése. Sor került két információs nap szervezésére horvát nagyvárosok általános iskolának igazgatói és pedagógusai számára, egy 4 napos őszi szakmai tréningre Magyarországon a horvát tanárok számára, valamint egy tavaszi szakmai tréningre Horvátországban.  

A projekt teljes költségvetése 117 525 euró volt, mely az Európai Unió társfinanszírozásával valósult meg.


© 2024 Forestpress. All Rights Reserved.