Fellendülhet az erdei iskolák működése (Fejér Megyei Hírlap)

Csillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktív
 
2012. szeptember. 18. - Gánt – Egy svájci program segítségével két szervezet új életet lehel az erdei óvodák és iskolák működtetésébe. Közel 360 millió forintot költhetnek céljuk elérésére. Égigérő tanterem címmel országos környezeti nevelési programot indít útjára a Környezet- és Természetvédelmi Oktatóközpontok Országos Szövetsége (KOKOSZ), valamint a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület (MME). A négy éves projektet gánti sajtótájékoztatóján mutatta be a két szervezet, ahol Mécs Csaba, a KOKOSZ elnöke elmondta: a cél, hogy az oktatás zöldítésével új fejezetet nyisson a hazai környezetkultúra és környezeti-etika területén, amihez a résztvevő civil szervezetek több mint 30 éves tapasztalata a garancia. A munka a tananyagok kidolgozása mellett az európai természetvédelem sarokkövének számító Natura 2000 hálózat népszerűsítését és a döntéshozók szemléletformálását is magába foglalja. A program összköltsége majd 360 millió forint, melynek az önrészen felüli összegét szokatlan módon a svájci államtól nyerték támogatásul. Ennek jelentős részét az erdei óvodák és iskolák működtetésére, a pedagógusok akkreditált, minősített továbbképzésére, valamint a gyerekek utaztatására kell fordítaniuk.
– Fontos szempont volt Svájc részéről, hogy fenntartható folyamatot kell kialakítanunk, máskülönben a pénz teljesen kárba vész – tette hozzá Mécs Csaba.
- Ez nem tábor, nem osztálykirándulás, hanem annál sokkal több. Új tanulási forma – hangsúlyozta Kővári Katalin projektmenedzser a tájékoztatón, aki Orbán Zoltánnal együtt tervezte meg a programot. E szerint első körben a pedagógusok jelentkezését várják a továbbképzésekre, amelyek határideje a szövetség honlapján meg is található. A program összesen majd 14 ezer gyereket érint majd a jövőben. S. Töttő Rita


© 2024 Forestpress. All Rights Reserved.