Környezeti nevelés konferencia volt a hétvégén Zánkán (MTI)

Csillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktív
 
Elkészült a környezetügy középtávú stratégiája, amelynek az elkövetkező hetekben zajlik majd a társadalmi vitája - mondta Kovács Kálmán, a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium államtitkára pénteken, Zánkán, az erdei óvoda, iskola és környezeti nevelés elnevezésű, háromnapos konferencia megnyitóján. Ez nem csak a minisztérium stratégiája, hanem az ország közös környezetügyének koncepciója, amely négy alapértékre épül: a környezeti demokráciára, a környezettudatosságra, a környezetminőségre és a "zöld" kormányzásra - tájékoztatta az államtitkár a konferencián jelenlévő mintegy 230 pedagógust. Kovács Kálmán elmondta: 2013-ig el kell érni, hogy az országban 150-160 helyszínből álló erdei iskolai hálózat jöjjön létre, amely a környezettudatos nevelésnek - s nem csak a gyermekeket, hanem a felnőtteket illetően is - a legfontosabb színtere legyen.
A környezeti és energetikai operatív programban az erdei iskola hálózat infrastrukturális fejlesztésére 2013-ig 3,5 milliárd forint áll rendelkezésre - mondta az államtitkár. A Közép-magyarországi Operatív Programban pedig közel 900 milliós támogatás van ugyanezen célra az elkövetkező két esztendőben - tette hozzá Kovács Kálmán.
Arató Gergely, az Oktatási és Kulturális Minisztérium államtitkára hangsúlyozta: a környezettudatos nevelés a diákok számára világossá teszi, hogy "van felelősségünk a környezetünkért, lakóhelyünkért, az országunkért, sőt az egész világért is". A környezeti nevelés programja aktivizálja az iskolai közösségeket, egyben lehetőség a tanulóknak arra, hogy megtapasztalják, hogy az oktatási intézményben megszerzett tudás nem elvont, nem csak tankönyvekben létező ismeret, hanem "hasznos, fontos, lényeges és valóságos mindannyiunk élete szempontjából".

© 2024 Forestpress. All Rights Reserved.