Ünnepeljük együtt a gemenci erdei vasút napját! (ForestPress)

Csillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktív
 
ImageA Gemenc Zrt. színes programokkal várja a természet és a vasút szerelmeseit

A nosztalgia gőzmozdony vezetése és kézihajtányozás, kirándulás és sétahajózás, vasútmodell premier és Reb Custer country műsora, valamint sok érdekes kiállítás, gyalogtúra és egyéb program!
Ezt kínálja 2009. szeptember 19-én a Gemenc Zrt. mindazoknak, akik ellátogatnak a gemenci erdő szívébe, Pörbölyre, az Ökoturisztikai Központba, hogy megünnepeljék a Gemenci Állami Erdei Vasút több mint 50 éves fennállását.

Az erdőgazdaság fontosnak tartja, hogy a kezelésükben és fenntartásukban lévő kisvasutat minél többen ismerjék meg, ezért nem mindennapi programsorozattal kedveskedik az érdeklődő nagyközönségnek.  A színes programok között természetesen utazhatnak a „Rezét” nevű gőzmozdony vontatta kisvasúton, sőt előzetes jelentkezés után még a mozdony vezetésében is részt vehetnek a jelenlévők. A Duna partról sétahajózással ismerhetik meg a környéket és természetesen, a gemenci rengetegben, szervezett kirándulásokon is részt vehetnek a bakancsos turisták. A Ökoturisztikai Központban érdekes kiállítások várják a látogatókat, többek között  „A Pécsi Gyors” Vasútmodellező Klub bemutatja a gemenci kisvasút pörbölyi állomásának újonnan elkészült modelljét. A Nyugat-Magyarországi Egyetem két hallgatója megtervezte a Pörbölyt Bajával összekötő kisvasúti pályát, és most az érdeklődőknek is bemutatják diplomadolgozatukat. Mindemellett szabadtéri népi játékok, dárdavetés, dobócsillag hajítás, vadászat szimulátor, erdészeti és vadászati, valamint méhészeti kiállítás, mézkóstoló és vásár várja a megjelent vendégeket.

A Gemenci állami erdei vasút napja-programok
Ökoturisztikai Központ, Pörböly
8:00 Előzd meg a kisvasutat! Futóverseny, kerékpárverseny és gyalogtúra a Zöldgömb Sport Klub szervezésében
9:00 Megnyitó
9:15 es 14:00 „Country Rail-Roads” Reb Custer country zenész műsora. Helyszín: Fogadóépület terasz

Egyéb programok 10 órától Pörbölyön
Pörböly M 1:43 Vasútmodell premier. A „Pécsi Gyors” Vasútmodellező Klub elkészítette a pörbölyi állomás makettjét. Helyszín: Előadóterem
Kézihajtányozás 10-12 es 13-16 óráig a Pörbölyi állomás mellékvágányán
Gőzmozdony vezetés: a Pörbölyről 14:30-kor induló vonaton, előzetes jelentkezés alapján.
Vadászat szimulátor. Helyszín: az Erdei Iskola tanterme
Szabadtéri népi játékok, dárdavetés, dobócsillag hajítás stb.. Helyszín: az Erdei Iskola mögötti füves terület
Kiállítások: Erdészeti és vadászati kiállítás a kiállítóteremben
Méhészeti kiállítás, mézkóstoló és – vásár
További programok a kisvasút nyomvonalán és a Duna parton
Lassi:
Halászati kiállítás 10:00 – 16:30
Büfé, játszótér  Nyárilegelő:
Erdei gyalogtúra indul 9:50-kor a Rezéti-Holt-Duna partján Lassi állomásig. Távolság: kb. 5 km. Érkezés Lassiba 11:30, vonat indul Pörbölyre 12:05-kor
Gemenc Duna part:
A Gemenc sétahajó 1 órás kirándulásokra indul a Dunán.
A hajó indulása: 12:00 és 13:15 jegyek a helyszínen vásárolhatók. Keselyűs
Rendkívüli vonatközlekedés 12:45-kor Keselyűs – Bárányfok vonalon. Érkezés Bárányfokra: 13:10, visszaindulás: 13:20, érkezés Keselyűsbe: 13:45


A kisvasút elmúlt félszáz éve
A Gemenci erdőben a vasúti pálya több szakaszban épült meg. A Gemenc-Keselyűs közti erdei vasúti vonal kialakítása 1955-ben kezdődött el, 1957-től üzemel. 1963-ban megépült az ebből kiágazó, Gemenc-Ásásduna felé vezető szárnyvonal meghosszabbítás a Szomfovai erdőrészig. 1964-65-ben készült el a Pörböly és Nyárilegelő közti 5 km hosszú szakasz. 1966-ban ezeket a vonalakat összekötötték, így kapcsolatot létesítettek a MÁV Baja-Bátaszék vonalával Pörböly állomáson. 1968-ban épült meg a Pörbölytől 10 km-re lévő elágazás, a Szomfovai szárnyvonal 3 km hosszú szakasza és az elágazásnál a deltavágány. Pörböly-Keselyűs között a pályaépítés 1966-ra fejeződött be. 1982-ben létesült a Keselyűs-Bárányfok közötti szakasz, és így alakult ki a jelenlegi 30 km-es fővonal. Az erdei vasút kiinduló állomása Pörbölyön, az Ökoturisztikai Központban található. A személyszállító vonatok Pörböly és Keselyűs állomás között közlekednek.


Magyarországon egyedülálló kisvasút
Az elmúlt években sétahajózással kombinált kisvasutas kirándulások szervezésével színesítette a társaság a programok körét, kilátók, esőbeállók, tanösvények, erdei játszóterek létesültek a vasút nyomvonala mellett. A magyarországi erdei vasutakon teherszállítást ma már nem végeznek, két vasút kivételével. Ezek egyike a Gemenci Állami Erdei Vasút. A rönkszállító szerelvényeken évente 8-10 ezer m3 faanyag érkezik a Rakodó és Fafeldolgozó Erdészet pörbölyi telephelyére. A kisvasút minden nap menetrend szerint közlekedik. Hétvégén gőzvontatású nosztalgiavonatok is járnak az ártéri erdőben. A téli időszakban zárt fűtött kocsik várják az utasokat. A kisvonatos természetjárás Gemencen kiegészíthető lovasfogatozással, kerékpározással, gyalogtúrával, túravezetéssel, illetve csoportkíséréssel, vagy sétahajózással is.


A kisvasút büszkesége a „Rezét” gőzmozdony
A korszerűtlen, zajos dieselmozdonyok kiváltását már 2001-ben elkezdte a „Rezét” gőzmozdony üzembe helyezésével a Gemenc Zrt. A gőzőst az erdőgazdaság 2000-ben szerezte be Erdélyből. A gőzmozdony története Resicabányán indult, ahol 1954-ben gyártották, majd Maroshévíz város körzetében teljesített szolgálatot, szállította a borszéki ásványvizet a maroshévízi vasúti átrakóra. 14 évet egy mozdonyházi tárolóvágányon töltött, várva sorsának jobbra fordulását, dacolva az enyészettel. A mozdonyon teljes felújítást kellett végezni, hogy a magyar hatósági követelményeknek megfeleljen. Ezt Sopronban végezték el. Az ünnepélyes névadó- és avató ünnepséget 2001. március 8-án tartották meg a kisvasút pörbölyi állomásán. A mozdony forgalomba állítása után  a személy- és nosztalgia vonatok továbbítását kapta feladatul.

Kisvasút az ökoturizmus szolgálatában
Pörböly: „Gemenc kapuja” - az ártéri erdő szélén, két régió határán fekszik. Közúton, vagy vasúton egyaránt jól elérhető, Bajától mindössze 7 km-re van. Innen indul az ártéri rengetegbe a közkedvelt Gemenci Erdei Vasút és itt található a Pörbölyi Ökoturisztikai Központ, melynek megújult objektumait 2007. tavaszán adták át a nagyközönségnek. Az új fogadóépület európai uniós színvonalon nyújt széleskörű szolgáltatásokat. A múzeum betekintést enged a Sárköz néprajzába és bemutatja a gímszarvast, ill. az ártér élővilágát, valamint az erdészet, a gazdálkodás összegyűjtött tárgyi emlékeit. Itt kapott helyet a Gemenci Méhészeti Gyűjtemény is.

A Pörbölyi Erdei Iskola szálláshelyekkel és étteremmel, szabadtéri tanteremmel, kézműves foglalkoztató helyiségekkel, kerti dísztóval, játszótérrel várja a gyermekeket, diákokat.
A pörbölyi állomástól, fogadóépülettől induló új ösvényen néhány perces sétával elérhető az arborétum, de a most létesített nagyrezéti vadmegfigyelőhelyet is innen lehet megközelíteni.

További sajtóinformáció
Baricz Árpád senior pr menedzser, Double Decker Kft.
Telefon: 06-1/ 457-8187
Mobil: 30/566-1718
E-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.

A rendezvénnyel kapcsolatos információ:
7142 Pörböly, Bajai út 100.
Telefon: 74/491- 483
E-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.
www.gemenczrt.hu



© 2024 Forestpress. All Rights Reserved.