Kisvasút, nagy teher (Zalai Hírlap)

Csillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktív
 
 2009. szeptember 14. - Lenti - Fontos szerepe van a kisvasutaknak az ország turisztikai kínálatában, ugyanakkor a menetrend szerinti járatokat fenntartók egyre kevesebb állami segítségre számíthatnak.

Röviden így summázhatnánk annak a minap megtartott fórumnak a lényegét, amelyre Lentiben került sor. A szakmai tanácskozást a Kisvasutak Baráti Köre szervezte, s a tervek szerint a jövőben rendszeresen sor kerülne hasonló szakmai egyeztetésre. Lenti többek között azért lett az első rendezvény helyszíne, mert az itteni végállomással közlekedő csömödéri járat  amelyet a Zalaerdő Zrt. tart fenn  egyike hazánk legkedveltebb kisvasútjainak.

Annak ellenére, hogy a fórum jelentős késéssel, valamint a meghívottak és előadók egy részének távolmaradása mellett, s ebből kifolyólag is szerény érdeklődéssel került megrendezésre, fontos információkkal szolgált. Dr. Kovács Miklós, az Önkormányzati Minisztérium turisztikai szakállamtitkára előadásában többek között arról beszélt, hogy a kisvasutaknak nagyon fontos szerepe van az idegenforgalomban, ugyanakkor azt is világosan látni lehet, hogy a fenntartásukra az állam egyre kevesebbet kíván költeni. Ezt támasztották alá a további felszólalók által elmondottak, hiszen elhangzott: a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztériumtól kapott támogatásra már nem számíthatnak a kisvasutak fenntartói.

Az üzemeltetők terhei amúgy is tovább nőnek: a biztonságtechnikai előírások miatt várhatóan a járművek javítására csak akkreditált műhelyekben kerülhet majd sor. Jó hír ugyanakkor, hogy az ország 3 régiójában köztük a nyugat-dunántúliban is  lehetőség nyílik kisvasúti fejlesztésekhez pályázati források megszerzésére. Ligeti Ádám turisztikai tanácsadó biztatta az üzemeltetőket, éljenek a lehetőséggel! Gyuricza Ferenc



© 2024 Forestpress. All Rights Reserved.