Nosztalgiázzunk a bájos „zselici csühögőn”! (ForestPress)

Csillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktív
 
ImageA 104 éves Almamelléki Erdei Vasút Napja 2005. április 16.
Ezen a hétvégén felébred téli álmából a Széchenyi hegyi gyermekvasút, beindul az idei kisvasúti szezon. A jövő hét vége, április 16-a, pedig Almamelléké.

Az ország legkeskenyebb – 600 mm-es – nyomtávú kisvasútját 1901-ben Báró Biedermann Rezső építtette, melyet napjainkban a Mecseki Erdészeti Rt. üzemeltet. A vonat 8 km hosszú pályán közlekedik Almamellék és a Zselic egyik festői szépségű tája, Sasrét között.
A programok Almamelléken 9 órakor a megnyitóval kezdődnek, majd 11 órakor rajtol a hagyományos  „Előzd meg a kisvasutat!” futó- és kerékpárverseny mezőnye.
Itt tekinthető meg a „PÉCSI GYORS” Vasútmodellező Klub bemutatója.
A természetismereti-vasutas vetélkedő  kérdései az almamelléki múzeummal, a kisvasúttal és a sasréti tanösvénnyel kapcsolatosak. A feladatlapokat a múzeumban lehet kérni 12 óráig, és Sasréten a Természetismereti Központban 14 óráig kell leadni. Két kategóriában hirdetik meg a versenyt, felnőttek és 10-16 éves gyerek számára. Az első három helyezett értékes ajándékot kap.
A látogatókat Sasréten is különböző programok várják: vasútmodellező bemutató, kézműves kirakodóvásár és foglalkozás, valamint íjász bemutató.
A tanösvényen szakvezetéssel tehetnek erdei sétát, a kicsiket pedig játszóház várja. Itt
vonatot készíthetnek természetes anyagokból és bábokat termésekből.
Az ügyesebbek pedig elkészíthetik a Természetismereti Központ címerét különböző technikával: origamival, gyöngyfűzéssel, csuhéból, sőt üvegfestéssel is.
E napon a kisvasút egész nap szállítja az utasokat Almamellék és Sasrét között. A menetjegy ára gyermeknek és nyugdíjasoknak 100 Ft, felnőtteknek 200 Ft.
Az Erdészeti és Kisvasúti Múzeum a nap folyamán ingyenesen látogatható.

Image

 


© 2024 Forestpress. All Rights Reserved.