111 éves a Zselici Csühögő (ForestPress)

Csillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktív
 
Image
2012. május 9. – Kisvasúti nap május 12-én Május elejétől ismét menetrendszerűen közlekedik az Almamelléki Erdei Vasút, közismertebb nevén a Zselici Csühögő. Az ország legrégebbi 600 mm-es nyomtávú vasútvonalát báró Biedermann Rezső építtette ki 1901-ben.
Image
Az eredetileg fa- és terményszállításra használt kisvasútnak a ’70-es évek vége óta már csak a személyforgalomban van szerepe. Menetrendszerű munkásjáratként valamint nosztalgiavasútként működik a Mecsekerdő Zrt. Szigetvári Erdészetének üzemeltetésében.
Évente átlagosan 5-7 ezren utaznak az Almamellék és Sasrét között közlekedő erdei vasúton, legtöbbjük a sasréti Kikerics Erdészeti Erdei Iskola programjain résztvevő diák, de az éves forgalom jókora része az Almamelléki Kisvasút Napján keletkezik. A hagyományosan május második szombatján megrendezett esemény igen kedvelt a kirándulók és a vasút szerelmesei körében, ilyenkor ezernél is több látogató lepi el Sasrétet és környékét.
Idén május 12-e az Almamelléki Állami Erdei Vasút napja, amikor a szervezők színes családi programokkal várják az érdeklődőket. A kínálatban ingyenes tanösvény túra, kézműves foglalkozás, kirakodó vásár, íjászat, lovaglás, bábszínház és természetesen vonatozás szerepel a Zselici Csühögőn. Emellett vadételekkel és az erdőgazdaság által előállított 100%-os almalével, a naturalével várják a természetbe látogatókat.


© 2024 Forestpress. All Rights Reserved.