Erdei vasútra szálltak a diákok (somogytv.hu)

Csillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktív
 
2013.10.02. - Erdei vasútra szálltak és bejárták a természetet a nagybajomi, böhönyei és mesztegnyői diákok. A különleges természetjárás az erdő hete egyik programja volt, amelyet a Sefag Zrt. szervezett 75 általános iskolásnak. A Mesztegnyőről induló és Kakpusztára érkező járat tele volt vidám, környezetszerető túrázóval.
Nagybajomi, böhönyei és mesztegnyői diákok töltötték meg a kisvonatot. Az erdei túrát élvezték a fiatalok és közben még hattyút, más madarakat és hatalmas fákat is láttak.
Almáshegyi Szabina:
- Nagyon jól érezzük magunkat, szerintem ez látszik is, sokat mosolygunk, nagyon szép a kilátás.
A környezet órán hallottakat a zöld közegben jobban és szemléletesebben figyelték meg az általános iskolások. Így az erdő és környezetünk védelmének fontosságát a természetből merítették.
Isperger Barbara:
- Ne tépkedjük a levelet, mert a bokor is olyan, hogy a levelén keresztül lélegzik, akkor az neki az oxigén ugye, meg a fák is magukba szívják a széndioxidot és az oxigént meg nekünk adják.
Szeiller Dániel:
- Az erdőben itt szabadon van minden, meg tisztább is valamelyik része, de a városokban ilyen szennyezett a levegő, szemetelnek meg egy pár graffiti is szokott lenni.
A rendezvény apropóját az erdő hete adja, ennek volt egyik állomása a Mesztegnyőről Kakpusztára történő vasutazás. A Sefag Zrt. célja az volt, hogy a diákok tisztában legyenek az erdők szerepével, annak élővilágával és az, hogy a természetjárás kirántsa őket a szürke hétköznapokból.
Zilahi Szabó Bence, Sefag Zrt.:
- A mai napon 75 diák vesz részt ezen a rendezvényen. Most Kakpusztán vagyunk, innen indul majd egy kis túra a Tőzike Tanösvényen keresztül az Aranyospatakig. Egy-két megállót beleviszünk a dologba, az erődgazdálkodásról, az erdőgazdálkodás közjóléti funkciójáról valamint a Mesztegnyői erdei vasút történelméről.
Az íjászkodást is kipróbálhatták a gyerekek.

- Hüvelykujjas technika, van egy gyűrű az ujjon, azt beakassza, momentán itt most én beakasztom az ujjamat és a hüvelykujjass technikával feszít.
Az izgalmas és élményekkel teli nap végén tábortűz mellett a szabadban szalonnát sütöttek és énekeltek, mondókáztak a fiatalok. Az őszi erdő szépségének felfedezése mellett természeti ismereteik is bővültek.


© 2024 Forestpress. All Rights Reserved.