Ózon értekezlet az Erdészeti Tudományos Intézetben (ForestPress)

Csillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktív
 

Image
A növények levelein látható perzselési tünetek

Az erdővédelmi hálózathoz kapcsolódóan a 2007-es depozíciós szakértői értekezlet után újabb nemzetközi rendezvénynek adott helyt az Erdészeti Tudományos Intézet.

Az ICP-Forests és a FutMon (Life+) projekt keretében a CEAM (Spanyolország), a WSL (Svájc), valamint az MGSZH és az ERTI közreműködésével 2009. szeptember 21-24. között Magyarországon rendezték a X. Ózon Szakértői Értekezletet és a hozzá kapcsolódó tanulmányutat (10th UNECE/ICP Forests & FutMon Intercalibration Course on the Assessment of Ozone Visible Injury).

Image
Az ózon okozta károkat ezek terepi felvételével lehet nyomon követni.

A téma aktualitását az indokolja, hogy bár a troposzférikus (alacsony légköri) ózonszennyezés a leveleken nem hagy analitikai módszerrel kimutatható elemmaradványokat, az erős oxidációs hatás következtében a fás és lágyszárú növények levelein mégis, látható perzselési tünetek, kárképek keletkeznek. Az ózon okozta károkat ezek terepi felvételével lehet nyomon követni.

Image
A rendezvényen 14 ország 28 szakértője vett részt

A szakértői értekezlet szervezője, illetve házigazdája a szakértői panel magyarországi képviselője dr. Sitkey Judit, helyszíne az Erdészeti Tudományos Intézet Budapesti Központja volt.
Az értekezletet az MGSZH Erdészeti Igazgatósága igazgató-helyettese Ali Tamás, valamint a WSL képviseletében az ózon szakértői csoport elnöke dr. Marcus Schaub nyitották meg.
A rendezvényen 14 ország (Ausztria, Ciprus, Csehország Franciaország, Görögország, Japán, Magyarország, Németország, Olaszország, Románia, Spanyolország, Svájc, Szlovákia, Szlovénia) 28 szakértője vett részt.

A hétfőtől csütörtökig tartó négynapos rendezvény első két napján a résztvevő szakértők előadások keretében számoltak be az ózonkár-felvételezés során szerzett tapasztalataikról, a kapott eredményekről, valamint fényképek segítségével gyakorolták a tünetek azonosítását.
A terepi programban a mátrai ökológiai bázisterületek (ICP-Forest, intenzív monitoring) bemutatása, valamint a különböző, elsősorban fás szárú növényfajokon észlelt ózonkár tünetek tanulmányozása, illetve felvétele szerepelt.
A rendezvényhez kapcsolódó tanulmányúton Gencsi Zoltán igazgató (Hortobágyi Természetvédelmi és Génmegőrző Kht) tartott bemutatót a Hortobágyi Nemzeti Parkban, majd Manninger Miklós és Sitkey Judit a helyszínen ismertette a mátrai Csórréti-víztározó vízgyűjtőterületén folytatott vízforgalmi és vízminőségi kísérleteket.


© 2024 Forestpress. All Rights Reserved.