Kutatás-fejlesztés az erdészet és a faipar területén (ForestPress)

Csillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktív
 
2010. szeptember 7. - Az NymE-ERFARET Nonprofit Kft. bemutatkozása A NymE-ERFARET Nyugat-magyarországi Egyetem Erdő- és Fahasznosítási Egyetemi Tudásközpont – NymE-ERFARET Nonprofit Kft. – beszédes neve már magában foglalja a szervezet küldetését is. A Nyugat-dunántúli Régió kiemelkedő erdészeti és faipari szellemi központjaként vezető szerepet kíván betölteni a térség innovációjában. Céljuk olyan ipari kapcsolattartó, koordinációs és kooperációs tudás- és technológiatranszfer szolgáltató szervezet működtetése, mely lehetővé teszi, hogy a partnerekkel közösen, magas színvonalú kutatás-fejlesztési (K+F) tevékenység valósuljon meg.
Mindezek elősegítésére 2009. május 4-én indult el az a kutatás-fejlesztési projekt, mely a Gazdaságfejlesztési Operatív Program kutatás-fejlesztési központok fejlesztését, megerősítését célzó alintézkedésének keretében valósul meg.
A 3 éves, 1,6 milliárd forint összköltségvetésű projekt összesen 10 részprojektet ölel fel, a kutatási területek rendkívül diverzifikáltak. Már rövid idő alatt óriási előrelépést jelentő eredmények születtek.  A „Faenergetikai és erdővédelmi gépesítés fejlesztések” elnevezésű részprojekt keretében például elkészült a pajorkár elleni védekezés leghatásosabb eszköze. A forgókaros injektálógép prototípusát a Huniper Kft-vel és a Nyugat-magyarországi Egyetem Erdészeti-műszaki és Környezettechnikai Intézetével közösen fejlesztették.
Az említett projekten kívül egyéb K+F jellegű projektekkel is büszkélkedhetnek. Kiemelkedő a faipari benchmark adatbázis létrehozását célzó projekt, melynek végterméke számos klaszter számára értékes forrás lehet.
A korábban említett technológia transzfer funkciójukat a Soproni Felsőoktatási Alapítvánnyal közösen megvalósított Universitas Spin-off Mentorprogram keretében kívánják ellátni. Ennek legfőbb feladata az egyetem közeli tudásintenzív hasznosító kisvállalkozások alapításának inkubálása és mentorálása. E program keretében jelenleg 6 projektet támogatnak, ám várják az újabb ötletgazdák jelentkezését.
2010 őszén indítanak el egy teljesen új tevékenységet: ez a 3D tervezés, nyomtatás és szkennelést.  Az összefoglaló néven 3D Tech laboratóriumnak nevezett létesítmény a Baross Gábor Nyugat-dunántúli Innovációs Fejlesztések Program keretében nyert támogatásból valósulhat meg.
A 3D Tech laboratórium eszközparkja speciális háromdimenziós, térben építkező nyomtatóból, térben olvasó szkennerből, illetve a berendezésekhez kapcsolódó szoftvercsomagból áll. A 3D-nyomtató, a gyors prototípusgyártás (rapid prototyping) a tervezőnek alternatívát nyújt arra, hogy a megtervezett terméket a sorozatgyártás előtt kézbe vegye, tesztelje, így ezzel a vállalkozás jelentős időt és pénzt spórolhat meg. A 3D-szkenner képes a tárgyak térbeli beolvasására, szakszóval élve a mérnöki visszafejtésére (reverse engineering). A digitalizált tárgy ezután a szoftveres környezetben részeire bontható, tovább formázható, így a tervezőnek lehetősége nyílik például alkatrészek szoftveres vizsgálatára, továbbfejlesztésére, vagy akár minőségellenőrzésére.
A labor szolgáltatásainak egy szegmensét, konkrétan a 3D szkennelés és a mérnöki visszafejtés folyamatát testközelben is megtekinthetik az érdeklődők az innoLignum Sopron Erdészeti és Faipari Szakvásár és Rendezvénysorozaton 2010. szeptember 9-11. között.


© 2024 Forestpress. All Rights Reserved.