Erdészeti génmegőrzés (revitatv.hu)

Csillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktív
 
2012. május 12. - Egyre fontosabb az erdei fafajok génállományának megőrzése. Több tényező, mint például a globális klímaváltozás, más fajokkal történő kereszteződés is negatívan befolyásolhatja egy-egy faj génkészletét, ezzel akár a kipusztulás szélére sodorva egy-egy fafaj értékes populációját. Az elmúlt évtizedben nemzetközi összefogás indult aktív magyar részvétellel, hogy a folyamatokat megállítsák. Uniós támogatással egy új adatbázis is elkészült, mely az ún. génrezervátumok európai listáját tartalmazza.
Az elmúlt évtizedek, évszázadok civilizációs fejlődése az erdőkben is nyomot hagyott. Azonban nem csak fajok visszaszorulásáról, esetleg pusztulásáról van szó, hanem a génkészletekben is változások zajlanak. A génekben kódolt változatosság, információk eltűnése nem látható, nehezen kimutatható, hosszú távon viszont a faj alkalmazkodóképességének, gazdasági értékének elvesztéséhez vezethet. Ezt a folyamatot próbálják nemzetközi összefogással, néhány fajra, mint például a fenyőre, fekete nyárra, koncentrálva megakadályozni a szakemberek.
Ha csak arra gondolunk, hogy a klímaváltozás sebessége egy-két nagyságrenddel gyorsabb mint a hogy a fafajok vándorolni tudnak, akkor egyértelmű miért kell nekünk összefognunk európai lépésekben és segíteni ezeket a folyamatokat.
Szakemberek szerint az aktív génmegőrzés nem akadálya az erdőgazdálkodási, természetvédelmi érdekeknek. Az 1990-es évek közepén, aktív magyar részvétellel kezdte meg működését az Európai Erdészeti Genetika Erőforrások Megőrzése Program. Az elmúlt években létrehozott adatbázisból megtudható, hol élnek jó genetikai tulajdonságokkal rendelkező, szaporításra is alkalmas állományai az őshonos fafajainknak. A tapasztalatokat egy szombathelyi konferencián értékelték a szakemberek.
Olyan szakmai munka utolsó állomásán vagyunk, amely azt a célt szolgálja, hogy az európai szinte fontos fafajok, cserjefajok génmegőrzési objektumai, géngyűjteményei, létesítményei egy adatbázisba kerüljenek és mindenki számára hozzáférhetőek legyenek.
Hazánkban is kijelölték a génrezervátumokat, ám a hivatalos működésüknek még jogi akadályai vannak. Amint ezek elhárulnak, hazánk is aktív részese lehet az európai összefogásnak.


© 2024 Forestpress. All Rights Reserved.