Tuba Katalin, Horváth Bálint és Lakatos Ferenc: Inváziós rovarok fás növényeken

Csillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktív
 
2012. június 18. - A fenti címmel, 2012. májusában igényes kivitelű, tartalmas szakkönyvet jelentetett meg a Nyugat-magyarországi Egyetem, Erdőművelési és Erdővédelmi Intézete. A téma jelentőségét aligha kell méltatni, hiszen napjainkban a mezőgazdaság és erdőgazdálkodás egyik legjelentősebb kihívása a behurcolt és terjeszkedő kórokozók elleni harc. A korai felismerés elősegítésével, illetve a legfontosabb ismeretek összefoglalásával ehhez a küzdelemhez nyújt segítséget a könyv.
B5-ös méretű, jól szerkesztett, fotókkal és ábrákkal gazdagon illusztrált könyvet vehet kezébe a kedves olvasó, amelyet csupán lapozgatni is öröm, a benne foglalt tartalmat pedig kifejezett haszonnal szemezgetheti mezőgazdász és erdész egyaránt. A fajonkénti ismertetés előtt a szerzők tisztázzák a főbb alapfogalmakat, és rövid áttekintést adnak a rovarinváziók európai és hazai trendjeiről.
Mint ahogy a cím is jelzi, a mérleg nyelve a fásszárú tápnövények felé billen, de a könyv látóköre nem korlátozódik az erdészeti jelentőségű fajokra. A munka 50-nél több fajt érint, egységes rendszerben tárgyalva ezek tápnövényeit, elterjedését, főbb morfológiai jegyeit, jelentőségét, a megelőzés, illetve a védekezés lehetséges módozatait. A könyv lapjain több olyan fajjal is találkozhatunk, ami még nincs jelen sem hazánkban, esetleg Európában sem. Potenciális jelentőségük azonban mindenképpen indokolja, hogy már „jóelőre” ejtsünk szót róluk. „Kakukktojásnak” is nevezhetjük a fenyőrontó fonálférget (Bursaphelencus xylophilus), ami ugyan nyilvánvalóan nem rovar, de éppen elég rettegést keltett Európa-szerte ahhoz, hogy említést érdemeljen. Nem is beszélve arról, hogy vektorai a Monochamus cincérek, amik között inváziós fajok is vannak.
A könyv végén irodalomjegyzék, ábrajegyzék, magyar és tudományos névjegyzék segít a „bóklászásban”. A további kutakodásra is hajlamos szakemberek pedig a témához kapcsolódó honlapcímeket is találhatnak.
Szóval mindenkinek jó szívvel ajánlható a könyv, aki könyvtárát (és tudását) egy „kellemes megjelenésű”, egyben tartalmas kiadvánnyal szeretné gazdagítani. Beszerezhető a NYME Erdőművelési és Erdővédelmi Intézeténél (Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát., 99-518-333), várhatóan 3000 Ft körüli áron.
(Nyugat-magyarországi Egyetem Kiadó, 120 oldal, ISBN 978-963-334-049-3)

Hirka Anikó
Erdészeti Tudományos Intézet
Erdővédelmi Osztály


© 2023 Forestpress. All Rights Reserved.