Erdőtűz-oltási technikák műszaki fejlesztése

Csillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktív
 
A részfeladat célja a hazai erdőtűz-károk felmérése, az erdőtüzek elleni védekezés technikai és technológiai hátterének fejlesztése, különös tekintettel olyan technikai gyorsbeavatkozó berendezések tervezésére, fejlesztésére, hazai adaptálására, alkalmazásba vételére, amelyek eredményesek lehetnek az erdőgazdaságok számára az erdőtüzek oltásában.

A 2006. évi kutatás-fejlesztési tevékenység kis- és középkategóriás erdőtűz-oltó gyorsbeavatkozó eszközök és felszerelések fejlesztésére, illetve az alkalmasnak ítélt változatok felkutatására irányult. A fejlesztőmunka során elkészült egy építőszekrény-elv alapján felépülő erdőtűz-oltó kiskategóriás berendezés (VÍZÖNTÕ) műszaki dokumentációja és egy változatának prototípusa, valamint elindult a berendezés szabadalmaztatási eljárása.
A VÍZÖNTÕ gyorsbeavatkozó erdőtűz-oltó berendezés megvalósított prototípusa utánfutóra szerelt, 400 dm3 térfogatú polietilén tartállyal, 4,2 kW teljesítményű benzinmotoros szivattyúval (folyadékszállítása 40 bar nyomásnál 40 dm3/min), kétkörös, 5-10 m hatótávolságú szóró-oltópisztollyal ellátott berendezés. Oltási teljesítménye 2400 m3 erdőtérfogat a tartály 400 dm3 vízével, 10 perc alatt. További vízpótlást jelenthet a vontató Pickup kivitelű terepjáró rakfelületére felszerelt 1000 dm3-es tartály, mely csővezetékkel rácsatlakoztatható a VÍZÖNTÕ rendszerére. Az így összeépített Pickup + VÍZÖNTÕ szerelvény teljes oltási teljesítménye kb. 8400 m3 erdőtérfogat a két tartály 1400 dm3 vízmennyiségével, 35 min oltási idő alatt.
Kutatást folytattunk továbbá annak kiderítésére, hogy hasonló kategóriájú eszközökben milyen a világ kínálata. Megállapítottuk, hogy elég szegényes, a mégis elérhető eszközök közül a következők hazai tesztelését tervezzük:
BUSH FIRE Top Line impulzus vízködképzővel és vízágyúval felszerelt pótkocsi;
GUN 500 axiálventillátoros permetezőgép légporlasztásos vízképzésre;
DONDI DMR 55.B típusú egy oldalra szóró rotációs árokásó;
gyorsbeavatkozó kézi eszközök;
gyorsbeavatkozó vízbombák.

2007. NYME, Sopron


© 2024 Forestpress. All Rights Reserved.