SZKALÁK GYULA (1942-2003)

Csillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktív
 

Image

















Erdőmérnök, az Állami Erdészeti Szolgálat Szombathelyi Igazgatóságának igazgatója volt. 1942. február 22-én született Désen. „Erdészeti tevékenységemet 1956. augusztus 1-vel kezdtem el, mint technikum gyakornok, a Szombathelyi Állami Erdőgazdaság Kőszegi Erdészeténél” - írta önéletrajzában. A következő év szeptemberétől a Soproni Erdészeti Technikum tanulója. 1961-ben érettségizett, és még abban az évben felvételt nyert az Erdőmérnöki Főiskolára. A nyári szünidőket újból a Szombathelyen, az erdőgazdaságnál tölti.
A diploma megszerzése után egy darabig még az erdőgazdaság állományában van, de már az erdőrendezők vándoréletét éli.
1968. április 1-től már „papíron is” az erdőrendezőségnél dolgozik. 19 évet erdőtervezőként húz le, majd 1980-ban csoportvezetővé nevezik ki. Öt évvel később pedig megbízzák a Szombathelyi Erdőtervezési Iroda vezetésével.
Szakmai felkészültségét állandóan fejlesztette, számítástechnikai folyamatszervező és rendszervező képesítést szerzett, majd ingatlanrendező és földmérő képesítést. A szakma számos területén tevékenykedett: készített vadászati üzemtervet, termőhely feltárási, fásítási és erdőtelepítési terveket, de foglalkozott az erdőművelési és fahasználati tervezéssel is. Részt vett az erdők egészségi állapotának felmérésében, és számítottak szakmai tapasztalataira az erdőtörvény előkészítő bizottságában is.
Nem maradt el munkájának elismerése sem: 1977-ben kiváló dolgozó, 1981-ben kiváló munkáért miniszteri kitüntetést kapott. 2003. december 12-én, 61 éves korában hunyt el.

© 2024 Forestpress. All Rights Reserved.