KOLOSZÁR JÓZSEF

Olvasóink értékelése: 5 / 5

Csillag aktívCsillag aktívCsillag aktívCsillag aktívCsillag aktív
 


Dr. Koloszár József, az erdőműveléstan professzora, az erdőmérnöki kar dékánja, a Soproni Egyetem rektora volt.

Számos elismerése mellett 2003-ban a Magyar Köztársaságért Érdemrend középkeresztjével tüntették ki az erdészeti felsőoktatásban több mint negyedszázadon át kifejtett, magas színvonalú munkájáért. Egy évvel később az MTA Akadémiai Díját is megkapta, a hazai védett természeti területek kezelési terveinek elismert szakmai kidolgozója volt. Több szakmai szervezetben tevékenykedett, 1993-tól az MTA Erdészeti Bizottságának választott tagja, 1999–2002-ig az Országos Erdészeti Tanács elnöke, 2005-től a Nemzeti Erdőrezervátum Bizottság tagja volt.
Pályaválasztását, majd pályafutását jelentősen befolyásolta Sopronhoz való ragaszkodása és a sport szeretete.
1967-ben érettségizett a Széchenyi-gimnáziumban kitűnő eredménnyel. Már középiskolás korában tagja lett az egyetem NB I-es kosárlabdacsapatának, melynek tagjaként 1972-ig többek között a Magyar Népköztársasági Kupában aranyérmet, a Magyar Bajnokságban pedig ezüst- és bronzérmet nyert.
Tudományos ösztöndíjasként kezdte pályáját 1973-ban az egyetem erdőművelés tanszékén, 1995-ben lett egyetemi tanár és a tanszék vezetője. 1993–1997-ig az erdőmérnöki kar dékánja, 1997-től 2002-ig az egyetem rektora volt.
Amikor a rektori hivatalt elhagyta, azt mondta: „A mostani egy áldott állapot számomra, csak az oktatással és a szakmámmal foglalkozok.” A rá következő években a kutatási szakterületére is több idő jutott, 2012-ben vonult nyugdíjba.
Nyugdíjas éveit beárnyékolta a betegsége, de a küzdeni tudás végigkísérte az életét.
Életének 72. évében, 2020. november 1-jén hunyt el.
A Kisalföld nyomán


© 2024 Forestpress. All Rights Reserved.