Január havi erdészeti teendők (Erdészeti zsebnaptár)

Csillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktív
 
Image2011. január 25. - 1913 - Erdőhasználat. Magas hegységben a favágás, a nagy hó miatt rendesen szünetel, déli vidékeken azonban, és pedig különösen az áradásoknak kitett, vagy posványos helyeken éppen most van a favágás ideje, a természetes felújítás alatt levő, csemetékkel benőtt területeken mindazonáltal csak megfelelő magasságú hó mellett lehet vágni. Ugyancsak déli vidékeken a ritkítás, valamint a cserkéreg erdőkben a lágyfák kivágása most eszközölhető.

A fának a farakó- és szenítő helyekre, úsztató vizekhez, vízi csusztatókhoz való kiszállítása, tengelyen, szánon, vontató utakon, vagy a különféle száraz csusztatókon mindenütt, de különösen az áradásoknak kitett, vagy posványos erdőkből, megfagyott földön most eszközlendő.  

Erdőművelés. Gyűjtsünk lúcz-, erdei- és fekete fenyő tobozokat, valamint kőris, akácz, és gyertyán magot. Fűtött magpergetőkben a munkát folytassuk. Az eladásra szánt mag, csiráztatási kísérletek alapján, szaklapokban hirdetendő. Más helyről beszerezendő magból most kell csiráztatáshoz próbákat hozatni. A csemetekertek kerítéseit vizsgáljuk meg mennél gyakrabban, nehogy azokba a nyúl, vaddisznó s más vad behatolhasson, s ha egereket veszünk ott észre, pusztítsuk őket mérgezés által. Verőfényes napokon vizsgáljuk meg a teleltetés végett elhelyezett tölgy- és bükkmakkot, s ha szükséges, lapátoljuk át. Déli vidékeken lágy időjárás mellett, kivált homokos talajon, ültető helyeket, határsánczokat is készíthetünk, a csemetekert talaját átforgathatjuk (rigolirozás), sőt enyhe teleken e hónapban homokterületeken erdősíteni is lehet. Hozzuk rendbe összes erdőmívelési szerszámunkat.

Erdővédelem. E hónapokban különösen a tűzifa tolvajokra kell felügyelni, azonfelül a favágókat ellenőrizni, nehogy magas tuskókat hagyjanak, hogy továbbá csakis a kijelölt fákat vágják, azokat jól kihasználják és megfelelő méretű anyagot termeljenek, a tűzifát tömören sarangolják s a sarangolókat szilárdan állítsák. Nagy havazások, vagy erős zuzmara lerakodás után, sűrű zárlatu fiatalosainkról, hogy azokat össze ne törje, a havat, a zuzmarát lerázathatjuk. Fenyvesekben, moha alatt megtaláljuk a Lasiocampapini hernyóit, valamint a Lophirus pini Bupalus piniarius és Panolis piniperda bábjait; ezeket sertések behajtása által is pusztíthatjuk. Gyüjthetjük a Ocneria Dispar petéit is.

Mellékhaszonvételek. Déli vidékeken, tölgyesek- s bükkösökben a makkoltatás (téli legelő) még mindig tart. Mészégetéshez követ törethetünk, tűzifát szállíthatunk. Szalajházakban a szalajfőzés folytatandó. A szénégetés és szénfuvarozás, ha arra szerződések köteleznek, folytatandó.

Építkezések. Új építkezésekhez, valamint a javításokhoz készítsük el a terveket és költségvetéseke, vágassuk a szükséges fát s szállítsuk ki azt az építés helyére. Út- s egyéb építkezésekhez, útkavicsoláshoz töressünk és szállítsunk követ.

Erdőrendezés. Térképezés, a becslési adatok feldolgozása.



© 2024 Forestpress. All Rights Reserved.