Megjelent ifj. Krug Lajos Vérszerződés című verseskötete (ForestPress)

Csillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktív
 
Image
2011. szeptember 15. - Több, mint 80 éve, hogy 1930-ban Sopronban kiadták Missuray-Krúg Lajos első verseskötetét, a Vérszerződést. A Pro Szilva Baráti Társaság többek között e verseskötet újra kiadásával hajt fejet múltunk hősei előtt, és hogy el ne vesszen, továbbadni azt a szellemiséget, amiben e kiváló emberek éltek.
Missuray-Krúg Lajos, volt erdőmérnök-hallgató tollából most megismerhetjük a XX. század első felének magyar gondolatvilágát – olvashatjuk a könyv előszavában.
1921. emlékezetes év mind Sopronnak, a Selmecről elmenekült Alma Mater diákjainak, mind a magyarságnak. Ebben az esztendőben a hallgatóság hihetetlen összetartásról és hazaszeretetről tett tanúbizonyságot. 1921. szeptember 8-án lezajlott II. ágfalvi ütközetben közel 150 hallgató kiűzte a háromszoros túlerőben lévő osztrák megszálló alakulatot. Részben ennek hatására Sopronban és még 8 faluban népszavazást hirdettek, hogy a lakosság dönthesse el, mely országhoz szeretne tartozni.
Bár a főiskolásoktól elvették a népszavazási jogosultságukat, mégis lázasan, szervezetten akadályozták az osztrák propagandát és hirdették az ezer éves határ sértetlenségét.
Az ő összefogásuk, bátorságuk előtt is szeretnénk tiszteletünket kifejezni eme jeles események 90. évfordulóján.
Image
A Pro Szilva Baráti Társaság gondozásában ismét megjelent verseskötet bemutatóját Sáros Viktor a. Merevlemez, a könyv szerkesztője nyitotta meg. Köszönetet mondott az illusztrációk készítőinek (Borbély András a. Harcos, Horvát Eszter a. KUDU, Oláh Péter a. Álmatlan filozófus, Válint Zsuzsanna a. Szerafin). Az ő ügyességüknek köszönhetően az első kiadáshoz képest néhány saját rajzzal bővülhetett a könyv. A legnagyobb elismerés Osgyáni Anett a. Botanászt illeti az új borító megrajzolásáért. László Gyula régész-történész-képzőművész Vérszerződés című rézkarcának felhasználása, a halványsárga lapok szép és kellemes alapot adnak a több, mint 40 versnek, valamint ifj. Sarkady Sándor a. Narrátor - NYME Központi Könyvtár és Levéltár igazgató – által írt szerzői önéletrajznak.  A kiadás „életre hívásában” Oláh Gergely a. Csali segédkezése is mérvadó.
A könyv A/5-ös méretben és 70 oldal terjedelemben készült el puha borítóval kötve.
Hálásak vagyunk a soproni Lővérprint Nyomdaipari Kft.-nek a nyomdai segítségért. Sáros Viktor, Toronyay Péter, Válint Zsuzsanna
A könyv megvásárolható illetve megrendelhető, mindössze 600 Ft-ért. A megrendelő kívánsága szerint postai úton vagy csomagküldő szolgálat segítségével juttatjuk el, akár külföldre is.

Elérhetőség:
Sáros Viktor a. Merevlemez
Telefonszám: +3630/813-9554
E-mail: Ez az e-mail-cím a szpemrobotok elleni védelem alatt áll. Megtekintéséhez engedélyeznie kell a JavaScript használatát.


© 2024 Forestpress. All Rights Reserved.