Országos Erdészeti Egyesület 142. ünnepi közgyűlése Zalaegerszegen - 2011. június 18. (ForestPress)

Csillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktív
 
Image
2011. június 23. - A vándorgyűlés jelmondata Kaán Károlyt idézve „Az erdőgazdaság a fontos gazdasági tényezőkkel összhangban működve, az állam céltudatos fejlődését segítse elő”. Az egyesület zászlóját állva fogadta a közgyűlés, közben Weber bűvös vadász című operájának dallamát hallgattuk. A himnusz elhangzása után Magyar Cecília színművésznő Reményik Sándor Férfi-erdő című versét szavalta el.
Image
Az Erdők Nemzetközi Évében az Országos Erdészeti Egyesület 142. ünnepi közgyűlését Zambó Péter, az OEE elnöke nyitotta meg. A magyar erdők szívében, a templomi hangulatú zalai erdőkkel, virágos Zalaegerszeg fogadta az erdészeket, hangzott el beszédében. A számos nagyformátumú zalai közt említette Deák Ferencet, a haza bölcsét, a kiegyezés apostolát és Kaán Károlyt a modern erdőgazdálkodás úttörőjét.
Az 1861-beni alapított Ungarischer Forstvereint (Magyar Erdészegylet) az egyesület jogelődjének tekintette, és ezért most ünnepeljük alapításának 160. évfordulóját. 1866 decemberében új alapszabályt alkotottak, ettől kezdve, a magyar erdészek hivatalos civil elnevezése Országos Erdészeti Egyesület. A kortársak ez utóbbi időpontot tartották az új néven működő Erdészegylet alakulási időpontjának.
Image
Megemlítette, hogy a 2011. évet az ENSZ az erdők nemzetközi évének nyilvánította. Ennek keretében és az erdők hete idején országosan is számos rendezvényt tartottak. Elismerését fejezte ki a házigazdáknak a színvonalas szervezőmunkáért. Felidézte elnöksége első évének eseményei, gondjait, a patinás egyesület további céljait, belső szervezeti változásait. Hangoztatta, hogy legyen jó dolog az egyesület tagjának lenni. Elmondta, hogy az erdőtörvény módosításának előkészítésében az egyesület részt kiván venni.
Az új alkotmányba az erdő, mint nemzeti örökségként védendő terület került be.
Image
Dr. Baráth László

Ezután Lomniczi Gergely az egyesület főtitkára felolvasta dr. Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes és dr. Fazekas Sándor vidékfejlesztési miniszter üdvözlő levelét a vándorgyűléshez. Gyutai Csaba polgármester erdészettörténeti adatokkal és egy Vass Albert idézettel köszöntötte a hallgatóságot. A Maribori Erdőgazdaság vezérigazgatója a 60 százalékos erdősültségű Szlovénia üzenetét hozta. Felidézte a 40 évvel ezelőtt szervezett „Pannónia”, három ország erdészeinek találkozóját.
Image
Bogdán József

Rosta Gyula, a Zalaerdő Zrt. vezérigazgatója a zalai erdésztársadalom nevében köszöntötte a küldöttközgyűlés résztvevőit. Megköszönte a vándorgyűlés szervezésében részvevő kollégáinak munkáját.
A közgyűlés felállva, a klopacska hangjával emlékezett meg az elmúlt évben elhunyt kollégákról.
Image
Keresztes György

Minden vándorgyűlés legjelentősebb, legünnepélyesebb pillanata a díjak átadása. A díjbizottság elnöke, dr. Kosztka Miklós ismertette a jelölés eredményét, - mely már közismert – és méltatta a díjazottakat.
Bedő Albert Emlékérem kitüntetettjei: Dr. Baráth László, Bogdán József, Keresztes György
A Bedő Albert Emlékérmesek nevében dr. Baráth László köszönte meg az elismerést.
Image
Csépányi Péter

Kaán Károly Emlékérem kitüntetettjei: Csépányi Péter, Kupás-Deák Zoltán, Spiegl János
Image
Kupás-Deák Zoltán

Kaán Károly Emlékérmesek nevében Kupás-Deák Zoltán köszönte meg az elismerést.
Image
Spiegl János

Decrett József Emlékérem kitüntetettjei: Balogh Lajos, Fliszár Aladár
Image
Balogh Lajos

Decrett József Emlékérmesek nevében Balogh Lajos köszönte meg az elismerést.
Image
Fliszár Aladár

Elismerő Oklevél kitüntetettjei: Almási István, Bicsák József, Bobkó János, Dudás László Péter, Feketéné Pechtol Éva, Frantz Árpád, Hornyánszky Antal, Kemendy Géza, Kovács Jenő, Lázár Andrea, Mihályi Ferenc, Nagy Csaba, Nagy László, Nemecz Ferenc, Petrik János,  Sipos György, Vargovics József
Image
Vadas Jenő díjban részesült Wisnovszki Károly.
Image
Dr. Borovics Attila, Wisnovszky Károly

Rosta Gyula a Zalaerdő Zrt. vezérigazgatója zalaegerszegi emlékszalagot kötött az egyesület zászlójára, majd átadta a 2012. évi vándorgyűlés házigazdájának Zay Adorjánnak, az Északerdő Zrt.  vezérigazgatójának.
Image
A közgyűlés az erdészhimnusz eléneklésével zárult. A kitüntetetteknek Zambó Péter az OEE elnöke mondott pohárköszöntőt.
Image
Rosta Gyula, Zambó Péter, Zay Adorján

A Zalaerdő Zrt., a zalaegerszegi OEE helyi csoportja és házigazdaként a zalaegerszegi erdészet sikeres vándorgyűlést rendezett. Bemutatták a zalai erdőket, a zalai tájat, a zalai kulturális és gasztronómiai értékeket, emlékeket, az ember és a táj-erdő harmonikus kapcsolatát. Kép és szöveg: Szakács László
Image
Lázár Andrea és Nemecz Ferenc


© 2024 Forestpress. All Rights Reserved.