1998 után, újra Zalában ünnepeltek az erdészek III. (ForestPress)

Csillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktív
 
Image
2011. június 22. - A paraszti szálalástól a folyamatos erdőborításig - A szálaló üzemmód gyakorlati problémái Ezen a programon résztvevők Zala megye legnyugatibb csücskébe autóztak el. A varázslatos őrségi táj és program feledtette a hosszú zötykölődést az autóbuszon.
Image
Gróf András erdészeti igazgató és munkatársai szakszerű kalauzolásával ismerkedhettünk Magyarország e különleges tájegységével, kultúrájával, erdészeti hagyományaival.
Image
Először a néhány lelkes apró falucska, Magyarföld 2010-ben elkészült gyönyörű fatemplomát csodálta meg kívül-belül a társaság.
Image
Ezután az itteni erdők kezelésében nagy érdemeket szerzett Palotai István erdőmérnök emlékművénél bensőséges ünnepséget tartottak.
Image
Az emlékkőnél koszorú elhelyezésére majd a neves elődünk munkáját folytató sajnálatosan fiatalon elhunyt Hajdú Tibor erdőmérnök kopjafájának felavatására került sor.     
Image
Kovácsné Gergácz Judit erdőművelési ágazatvezető ismertette az egykori kollégák tevékenységét, méltatta egymásra épülő életműveiket, majd Zambó Péter egyesületi elnök egykori évfolyamtárs időnként elcsukló szavakkal tartotta avatóbeszédét.   
Image
Ezt követően Lukács István ágazatvezető vezetésével ismerkedhetett meg az érdeklődő szakközönség a szentgyörgyvölgyi szálalóerdő váltógazdálkodástól napjainkig ívelő történetével. Ismertette a szálaló erdőalak kialakítása érdekében végzett vágásjelölés alapelveit és mutatta be a terepen a gyakorlati megvalósításának lépéseit.
Image
A megtekintett erdőrészletek kapcsán több téma is felvetésre került, így a fényigényes erdeifenyő térfoglalásának jövőbeni biztosítása, illetve mellőzhető-e az ápolás a szálalóerdőben. Szó esett az erdőgazdálkodás és természetvédelem kapcsolatáról, valamint bemutatásra került a védett természeti területen való gazdálkodás egy lehetséges módja.
Image
A program zárásaként a hűs fák alatti uzsonnázás során nagy sikert aratott a sajátos helyi gasztronómia kínálatából a hagymás tejfölös ízesítésű dödölle és Kovács Gyula pórszombati erdész kolléga hallatlan íz- és zamatgazdagságú pálinka kollekciója. GLG.
Image

© 2024 Forestpress. All Rights Reserved.