Az OEE 143. vándorgyűlése Miskolcon – I. (ForestPress)

Csillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktív
 
Image
Greguss László Géza fotója

2012. július 8. – Forró hangulatban zajlott az Országos Erdészeti Egyesület 143. vándorgyűlése a Miskolci Egyetemi Városban és a Bükkben 2012. július 6-án a társegyetem körletében nyílt meg az OEE ez évi nagyrendezvénye. Tudósításban nem szokás az időjárásról értekezni, de ezúttal nem kerülhető meg, tekintettel arra, hogy a hőség rendkívüli körülményeket teremtett mind a résztvevők, mind a rendezők számára.
Image
Gregus László Géza fotója

Húsz évvel ezelőtt, 1992-ben, Sárospatak adott otthont az ÉSZAKERDŐ ZRT akkori elődje által szervezett vándorgyűlésnek.
Image
ForestPress fotó

A megnyitót követően rendőrségi felvezetéssel elindult a társasgépkocsik alkotta konvoj a terepi bemutatók helyszíneire.
Image
A társaság öt programot ajánlott a résztvevőknek:
1. Fenyvesek a Bükk-fennsíkon
Az erdőgazdálkodás szépségei és árnyoldalai száradó fenyvesekben
Image
2. Szálaló erdő vihar után
Viharkár, természetvédelmi korlátozások szálaló erdőben
3. Hagyományos bükk-gazdálkodás
Erdőfelújítási eljárások közép-hegységi bükkösökben
Image
4. Romantikus vonatozás a  Bükk hegységben
5. Városnézés Miskolcon
Image
A Lillafüredi Állami Erdei Vasút a közelmúltban egy EU pályázaton nyert forrás segítségével megszépítette a lillafüredi állomását. Erről annak idején beszámoltunk a ForestPress oldalain.
Image
Ez a felújított helyszín várta a különvonaton érkező erdészkollégákat. A hőség a díesel-mozdonyt is próbára tette, az öt kocsiból álló szerelvény nehezen birkózott meg az emelkedőkkel. Ráadásul nem okozhatott fennakadást a menetrendszerű turista-vonatoknál.
Image
Az állomáson Modrovich Ferenc erdőmérnökről tartott megemlékezést a vándorgyűlés egyik közössége.
Kosztka Miklós emeritus professzor foglalta össze neves kollégánk életművét.
Image
Modrovich Ferenc erdőmérnök, a Szinva-völgyi Erdei Vasút tervezője az erdőmérnöki hivatás egyik kiemelkedő képviselője és meghatározó egyénisége 125 éve született Magyaróváron és 65 éve, halt meg Sopronban – emlékeztetett Kosztka Miklós.
Image
Nemcsak mint mérnök, hanem mint egyetemi oktató, a szó klasszikus értelmében vett professzor volt, aki erdőmérnök generációkat nevelt elkötelezett, széles látókörű, az ökonómiai és ökológiai problémák iránt is érzékeny mérnökökké.
Image
A megemlékezés az állomás falán található emléktábla koszorúzásával fejeződött be. A koszorút Mátrai Imre, a Lillafüredi Állami Erdei Vasút üzemigazgatója, Kosztka Miklós és Korek Károly, a LÁÉV nyugállományú vezetője helyezte el.
Image
A csoport megtekintette az ökoturisztikai bemutató központ állandó kiállítását, majd gyönyörködött a Lillafüredi Palotaszálló impozáns látványában.
Image
A vállalkozó kedvűek az Anna-barlang különleges mészkőképződményeit vehették szemügyre az állandóan 18C fokos hőmérséklet és 94 százalékos páratartalom mellett.
Image
A kisvasutazás az ország legrégebbi ipari műemlékének, az újmassai Fazola-kohó megtekintésével ért véget. ()
Image
Greguss László Géza fotója


© 2024 Forestpress. All Rights Reserved.