Az OEE 143. vándorgyűlése Miskolcon – V. (ForestPress)

Csillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktívCsillag inaktív
 
Image
ForestPress fotók

2012. július 15. - Forró hangulatban zajlott az Országos Erdészeti Egyesület 143. vándorgyűlése a Miskolci Egyetemi Városban és a Bükkben Vadászkürtök áradó hangja és a zászlók bevonulása vezette be az OEE 143. közgyűlését a Miskolci Egyetem központi épületének aulájában.
Image
Lomniczi Gergely köszöntötte a részvevőket és emlékeztetett a vándorgyűlések hagyományos céljaira, a szakmai tapasztalatszerzésre, a kitüntetettek ünneplésére.
Image
Az idei év annyiban is különleges, hogy 2012-ben ünnepeljük az Erdészeti Lapok alapításának 150. évfordulóját.
Image
Megnyitóbeszédében Zambó Péter elnök emlékeztetett, hogy a legnagyobb hazai erdőterületet kezelő erdészeti társaság vendége a 143. vándorgyűlés, és a Miskolci Egyetem, a közös gyökerű Alma Mater fogadta be a rendezvényt.
Image
44 évvel ezelőtt, 1968-ban adott otthont ez a társaság Miskolcon a vándorgyűlésnek. Felidézte Madas András, az OEE akkori elnökének beszédét, amelyben többek között az Erdészeti Lapok szerepét is hangsúlyozta. Ezt követően 1992-ben volt vendéglátó a cég, akkor Sárospatakon.
Image
Elmondta, hogy a globális felmelegedés következményei e tájon is tapasztalhatóak, s megemlítette, a pályázati piacon nem érvényesül a szektorsemlegesség. Utalt arra, hogy különböző okok miatt jelentős pályázati lehetőségek maradtak kihasználatlanul. Az erdészetet és a társszakmákat szabályozó törvények megújítása még előttünk álló feladat. Egyúttal felajánlotta az OEE együttműködő segítségét a VM-nek a jogszabályalkotáshoz. Utalt az új erdőtörvény szerint elkészült első körzeti erdőtervekre, és a civil törvény változásából adódó következményekre.
Image
Emlékeztetett a MTESZ szervezeti és anyagi megrendülésére, és emiatt a szervezetből való sérülésmentes kiválás megfontolását vetette föl.
A megváltozott körülmények között az egyesület vezetősége azt tűzte ki jelmondatául, hogy legyen jó egyesületi tagnak lenni.
A végrehajtott szervezeti és egyéb változások biztosítják az egyesület középtávú működőképességét. Mindez alapot adhat az OEE vonzereje növelésének. Jelenleg a korábbi létszám négyötödét teszi ki a tagság, 3400 fő, és örvendetes a fiatalok arányának növekedése. A társszervezetek közül kiemelte a természetjárók szövetségével kialakítandó kapcsolatot. A természetvédőkkel pedig konstruktív, jó viszonyra törekszik az OEE.  Image
Ismertette a közelmúltban lezajlott személyi változásokat, közöttük Pápai Gábor főszerkesztő több évtizedes munkáját méltatta, és bemutatta az új főszerkesztőt, Nagy László humánökológust.
Kiemelte az elnök az erdőstratégia elkészítését, az állami erdők státusának megerősítését, a vagyonkezelői szerződések megkötésének fontosságát.
Image
Hangsúlyozta a jogszabályok egyszerűsítését, az infrastruktúra fejlesztés támogatását, az erdőtelepítés ösztönzését, a magánerdők birtokrendezését, a faalapú iparágak fejlesztését, a dendromassza energetikai felhasználását, az erdőterület növelése és a munkahelyteremtés érdekében.
Image
Javasolta az erdőgazdálkodók fokozottabb támogatását az ökoturizmus területén is. Az erdőgazdálkodás a második legnagyobb közfoglalkoztató az országban, 9000 munkavállaló visszatérését segítik a munka világába. Reményekkel várják a 2014-2020 közötti EU-ciklus vidékfejlesztési támogatási lehetőségeit.
Bejelentette, hogy az Erdészeti Lapok jubileuma alkalmából ősszel Selmecbányán szerveznek megemlékezést. ()


© 2024 Forestpress. All Rights Reserved.